SKULPTURE SU GOVOR MOJE DUŠE I PORUKE LJUDIMA

„ TRN“ vam predstavlja Jakuba Hubjera, goraždanskog skulptora koji u dvorištu kuće stvara jedinstvenu galeriju u Bosni i Hercegovi

Osamdesetih godina proteklog vijeka, Goražde je bilo regionalni lider u brojnim oblastima. Posebno mjesto ovaj je grad imao u kulturi, kao jedan od centara u kome se mnogo pažnje posvećivalo razvoju muzičke, pozorišne, likovne umjetnosti, očuvanju folklorne tradicije, a sve to najviše na snažnoj amaterskoj osnovi.

Kuća u kojoj su brojni amateri u gotovo svim oblastima umjetnosti nalazili svoju radost stvaranja bio je tadašnji Radnički univerzitet. A u toj kući posebno mjesto imali su po mnogo čemu jedinstven prostor i sadržji u Klubu ljubitelja umjetnosti. U klubu koji bio izvorište brojnih umjetničkih poduhvata kojima se Goražde uspješno predstavljalo širom ex Jugoslavije, uz amatersku pozorišnu scenu i književni klub, djelovao je i likovni klub. A njemu je tadašnji radnik u goraždankom privrednom gigantu –Tvornici žice, Jakub Hubjer stvarao skulpture, zanesen umjetničkom obradom drveta i snovima u kojima su nastajala blistava umjetnička rješenja.

Radnički univerzitet ne postoji već više od dvije decenije, nema više ni Kluba ljubitelja umjetnosti. Ali, tu je još uvjek zaljubljenik u likovnu umjetnost, Jakub Hubjer. Evo me sada u naselju Hubjeri, gdje Jakub živi sa suprugom Mersadom. U dvorištu njihove kuće Jakub stvara jedinstvenu galeriju skulptura na otvorenom…

A počelo je rekoh, osamdesetih godina prošloga vijeka. TRN-ov sagovornik je goraždanski umjetnik čije se skupture rađene u različitim materijalima nalaze u nizu evropskih zemalja. A Jakub rado govori i o drugim njegovim ljubavima. Među njima su planinarstvo i alpinizam, zahvaljujući kojima su i on i njegovi prijatelji planinari iz Goražda imali znajačne zadatke i u održavanju Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. U vremenu kada su aktivizam i volontterizam bili pitanje časti.

Kada Jakub Hubjer završi skulpture koje je započeo i neke koje tek treba da stvara, u dvorišnoj galeriji desiće se otvaranje izložbe što je jedna od njegovih želja. Samouki umjetnik, skulptor koji i dalje sa iskrenom skjromnošću govori o svom stvaralaštvu. I tada će u svijet uputiti poruke koje su mu najdraže: o dobroti i razumijevanju među ljudima.

Kao što ih iz ove jedinstvene galerije šalju Jakubovi golubovi mira.