U Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta BiH otvorena je izložba pod nazivom “Prošlost oživljena umjetnošću”, izložba učesnika NOB-a iz Brčkog u portretima Seada Hasanefendića.
Kustosica Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH Sonja Đurović kazala je da izložba predstavlja omaž Seadu Hasanefendiću, jednom od najpoznatijih brčanskih slikara i prvom kustosu brčanske galerije “Rizah Štetić”, ali je i spomen na Brčanke i Brčake koji su dali veliki doprinos u borbi protiv fašizma.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Brčko distikta BiH Esed Kadrić koji je u svome obraćanju naglasio da postavljanjem izložbe portreta brčanskih antifašista Brčko podsjeća na vrijednosti ideja antifašizma.
Na otvaranju izložbe prisustvovao je i umjetnikov sin Husein Hasanefendić Hus, osnivač i frontmen popularne grupe “Parni valjak“, koji se u ime porodice zahvalio za organizaciju izložbe posvećene stvaralaštvu njegova oca.
Sead Hasanefendić je rođen 1926. godine u Brčkom. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1960. u klasi profesora Otona Postružnika, zajedno s prijateljem iz djetinjstva Mevludinom Ekmečićem. Godine 1976. osnovao je i bio prvi direktor Umjetničke galerije “Rizah Štetić“ u Brčkom koja je u nepunih 20 godina imala iznimnu umjetničku aktivnost i značaj sa 255 postavljenih izložbi.
Sead Hasanefendić umro je 2009. godine u Zagrebu.