Mladić zabilježio nevjerovatan trenutak erupcije Gvatemalskog vulkana dok je meditirao

Fokusiranim disanjem, koncentracijom i opuštanjem meditacija bi trebala omogućiti ljudima da se odmaknu od svega što se oko njih događa i usredotoče na sebe i svoj unutarnji mir

Međutim, dodajte erupciju vulkana u tu jednadžbu i taj osjećaj spokojstva odjednom postaje mnogo teže za postići. Jedna osoba kojoj je ovaj osjećaj itekako poznat je Jose Martins, koji je prošlog mjeseca bio na putovanju u Gvatemali kada je odlučio posjetiti Fuego, jedan od najaktivnijih vulkana u Srednjoj Americi. Jose je postavio kamp na planini s pogledom na vulkan i tamo proveo noć prije nego što je sljedećeg jutra odlučio uživati u meditaciji. Prisjećajući se situacije, objasnio je:

“Bilo je tako hladno i vjetrovito, da se naša tijela gotovo nisu mogla nositi sa tim, tako da bih skrenuo svoj um sa misli o hladnoći, počeo sam meditirati okrenut prema suncu i to je pomagalo, ali odjednom, prasak!”

Jose je postavio kameru za snimanje, ali je bio zatečen kada je vulkan u pozadini iznenada eruptirao, ispuštajući veliki oblak dima u zrak. Iznenađeni mladić okrenuo se prema svojim saputnicima kao da želi provjeriti da li samo on vidi šta se dešava, prije nego što se okrenuo prema vulkanskoj erupciji i ispustio povik: “O moj Bože!”

Prema  “Otkrićima Vulkana” Fuego je bio u gotovo konstantnoj aktivnosti kroz prošla stoljeća, a česte ‘snažne, povijesne erupcije bilježile su se od 1524 godine’. Erupcije su proizvele ‘velike oblake dima, uz povremene tokove piroklastike i lave’. Ovo jedinstveno iskustvo meditacije Jose sigurno neće brzo zaboraviti.

Pogledajte šta se dogodilo tokom njegove posjete