Smrt kćerke boluje pomažući drugima

Onaj momenat kada svoje tek rođeno čedo primi u ruke za svaku majku je poseban, urezan u sjećanje. Onaj osjećaj kada Božijom voljom njeno najvoljenije preseli na drugi svijet za svaku majku veliko je iskušenje. Nažalost, kako je kada se prerano suočite sa gubitkom djeteta zna Izeta Grbić iz kalesijskog naselja Sarači.

Njena kćerka Alma prije 9 godina u 19 godini života zauvijek je sklopila oči, majci najljepše na svijetu. Izeta je opet uz Božiju volju i sabur koji joj je kako kaže podario odlučila na projekat kroz koji njena povezanost sa kćerkom i dalje živi. Simbolično 6.januara krenula je sa realizacijom projekta koji je između ostalog i humanog karaktera.

” S obzirom da je moja Alma preselila 6. oktobra a sestru Ajšu sa izgubila 6. kada je imala samo 20. godina odlučila sam se svoje zamisli pretvoriti u djelo pomenutog datuma. Počela sam praviti kolače, sireve i druge proizvode od mlijeka. Osim prodaje zamisao koju sam pretvorila u djelo jeste i da poklanjam svoje proizvode. Moja Alma je voljela posebno djecu i starije i zbog toga ja najviše pomažem pomenutu populaciju ljudi. Prije nekoliko dana sam napravila nutmu i podijelila starijim ženama u selu, čisto da ih obradujem. Moji najmiliji su primijetili da mi prija ovo što radim i da pozitivno utiče na mene” kaže Izeta.

Izeta ističe da su njena kćerka i ona bile dosta slične, čak su i žvaku dijelile na pola. Ovaj projekat kako ga naziva je nešto što bi se zasigurno svidjelo i Almi. Zna i da njena kćerka ne bi željela da ona bude tužna i uplakana zbog toga je svoje misli i slobodno vrijeme usmjerila u ono od čega će i drugi imati koristi.

Alma je bila prelijepa, predobra djevojka. Odlična učenica. Pomagala je svojim školskim drugarima. Zbog sjećanja na nju ja ću uz Božiju pomoć i dalje raditi na ovome i truditi se da unaprijedim koliko mogu. ” dodaje naša sagovornica.

Veliku podršku u svemu ima od muža, sina, sestara, braće, svekrve, djevera, zaove i prijatelja. Isti tako Almina razredna Sabira i profesor Nermin redovno je posjećuju, kako nju tako obilaze i mezar rahmetli Alme što Izeti mnogo znači.

Njeni proizvodi što izgledom što ukusom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim ali ono što njoj najviše znači jeste osmijeh koji uspije nekome pokloniti. Nedavno je svojim proizvodima obradovala i štićenike u Udruženju “Osmijeh nade” Kalesija.

“Uvijek imamo nešto zanimljivo i za prodati i za pokloniti. Ono što je najvažnije da je u sve proizvode dato mnogo ljubavi.” dodaje Izeta.

Naoružana saburom, hrabrošću, ljubavlju prema svojoj prerano preminuloj kćerci i svojim najmilijima Izeta je gazila i dalje gazi kroz život. Iako je Almino srce prestalo kucati, ona će zauvijek živjeti u srcu prije svega svoje majke. Kroz njene priče, gestove, ponašanje…

Da zauvijek iz svog naručja ispusti svoje čedo, majka zasigurno nikada nije spremna. Kada se to dogodi majka, drugo ime za hrabrost, naći će snage kako da nastavi dalje a da kroz njen život živi i njeno dijete. Izeta je našla svoj način…