Bebe u snijegu, odgoj koji ima smisla

U skandinavskim zemljama je uobičajeno vidjeti malu djecu koja i usred zime spavaju na otvorenom. Iako nema mnogo studija o blagodatima i opasnostima ove prakse, roditelji čije bebe često spavaju na otvorenom tvrde da su primijetili pozitivne ishode.1. Bebi je i dalje toplo

Roditelji napominju da im je, iako je vanjska temperatura možda niska, prioritet osigurati da dijete bude toplo. To se može postići tako da se dijete slojevito odijeva i uvijek prekriva prekrivačem.

2. Jači imunitet

Na temelju promatranja, roditelji i škole u skandinavskim zemljama tvrde da je, kada djeca spavaju na otvorenom, manja vjerovatnost da će oboljeti od zimskih bolesti i izostajati s nastave. U usporedbi sa spavanjem u zatvorenom, primijećeno je da drijemanje na otvorenom potiče bolji san i jači imunološki sistem te da su bebe mirnije. Roditelji su također primijetili da su njihove bebe koje drijemaju na otvorenom bile aktivnije i da su imale bolji apetit.

3. Duže spavanje

Prema istraživanju provedenom u Finskoj, roditelji su otkrili da su njihova djeca duže spavala ako su bila vani. Drijemanje na otvorenom trajalo je gotovo tri sata, dok je drijemanje u zatvorenom trajalo samo sat do dva.

4. Škole podržavaju ovu praksu

U zemljama poput Švedske i Danske škole potiču djecu da provode što više igrajući se vani, ali i da ondje obavljaju svoje obroke, kao i popodnevno spavanje.

Studije pokazuju da je manja vjerovatnost da će djeca koja spavaju na otvorenom oboljeti i preskočiti školu jer su bakterije i virusi skloniji širenju u zatvorenom.

Postoji izreka koja kaže “malo svježeg zraka nikad nikome ne našteti”, a Šveđani kažu da “nema lošeg vremena, nego samo loše odjeće”, piše BrightSide