12 C
Sarajevo
Utorak, 2 Marta, 2021
Naslovnica Istaknuto Novi izum dostupan na tržištu: Plastična folija koja može deaktivirati koronavirus

Novi izum dostupan na tržištu: Plastična folija koja može deaktivirati koronavirus

Međunarodni konzorcij brazilskih i španskih kompanija i univerziteta napravili su plastični film koji je sposoban da koronavirus u 99,99 posto slučajeva deaktivira u samo 15 minuta, prenosi news-medical.net. Ovaj proizvod (AlpFilm Protect PVC) već je dostupan na tržištu. 

Inicijalno to je bila naučna saradnja koja je počela prije 15 godina između Univerziteta UFSCar u Brazilu te španskog Univerziteta Jaume I s kompanijom Nanox, koja je još 2014. razvila proizvod s antigljivičnim i antibakterijskim svojstvima. Riječ je bila o transparentnom PVC filmu sa srebrenim mikročesticama iz koje se razvila tehnologija koju je Nanox patentirao uz pomoć još dvije kompanije, Braskema i AlpFilma.

Silicij je poluvodič koji postaje aktivan u kontaktu sa srebrom te stvara visokooksidirajuće molekule koje su sposobne deaktivirati 79,9 posto novi koronavirus u svega tri minute te 99,99 posto isti virus u 15 minuta. Kao što je navedeno, taj se proizvod već nalazi na tržištu i koristi se za pakovanje mesa, voća, povrća i smrznute hrane, a mogao bi se koristiti i za zaštitu drugih površina.

Spomenute kompanije Braskem i AlpFilm poboljšale su formulu tog PVC filma te iskoristile maksimalni potencijal zaštite protiv gljivica i bakterija kako bi postigle ubojiti učinak i prema virusima. Testiranja kojima je potvrđena učinkovitost tih novih plastičnih pakovanja provedena su u laboratoriji s trećim nivoom biosigurnosti pri Institutu biohemijskih nauka Univerziteta Sao Paulo u Brazilu te u skladu sa standardom ISO 21702:2019.

– Plastika je bila veliki saveznik u borbi protiv pandemije koronavirusa. PVC rješenja omogućuju proizvodnju serije nužnih proizvoda koji sežu od medicinskih i bolničkih proizvoda do ambalaže koja osigurava sigurnost hrane, higijenu i čistoću, među ostalim faktorima te pridonosi borbi protiv COVID-19 – ističe Almir Cotias, direktor za vinile u Braskemu.

Kompanija AlpFilm jedan je od glavnih proizvođača PVC plastike u Brazilu, s mjesečnim obimom proizvodnje od 450 tona materijala.