Na današnji dan prije 37. godina počele su 14. Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Po mnogo čemu rekordne i do tada najbolje organizirane.
Sarajevo je te davne 1984. godine došlo u fokus svih svjetskih medijskih interesovanja.
Glavni grad Bosne i Hercegovine bio je pun turista, a ugođaj je upotpunio i snijeg koji je pao noć uoči početka 14. Zimskih olimpijskih igara. Sve je bilo savršeno, a Sarajevo je tada dobilo epitet jednog od najgostoljubivijih mjesta u svijetu.
Povodom obilježavanja 37. godišnjice Zimskih olimpijskih igara Turistička zajednica Kantona Sarajevo sugrađanima i turistima djelimično je vratila sjećanje na taj događaj, šetnjom s Vučkom sarajevskim ulicama i podjelom simboličnih poklona.
Vučko, poznata maskota sarajevske olimpijade izazvao je veliko interesovanje najmlađih i sjetu na dobra vremena starijih prolaznika, koji su ga s oduševljenjem pozdravljali i fotografisali. Prolaznici su potvrdili da olimpijski duh još živi u gradu i njegovim stanovnicima, uprkos generacijskim smjenama, te da su upravo Zimske olimpijske igre sigurno jedan od najboljih događaja koji se desio Sarajevu i Bosni i Hercegovini.