Odbjegli ‘kokainski nilski konji’ Pabla Escobara mogli bi biti uklonjeni radi zaustavljanja njihove reprodukcije

‘Kokainski nilski konji’, nekada u vlasništvu narkobosa Pabla Escobara, navodno preuzimaju močvarna područja Kolumbije

Kao posljedicu toga, neki ljudi pozivaju na odstrijel velikih životinja prije nego što dramatično oštete ekosisisteme zemlje. Nilske konje, čije je prirodno  stanište u Africi, Escobar je ilegalno uvezao prije njegove smrti 1993 godine, a nakon 28 godina još uvijek se razmnožavaju velikom brzinom. Ako se njihovo razmnožavanje nastavi trenutnom brzinom, njihova populacija u Kolumbiji može doseći ‘opasne brojke’ u naredne dvije decenije.

Razgovarajući o pitanju uklanjanja nilskih konja, ekolog Nataly Castelblanco-Martinez rekla je za The Telegraph:

“Nikome se ne sviđa ideja ubijanja nilskih konja, ali moramo prihvatiti da nijedna druga strategija neće uspjeti. Preseljenje je možda bilo moguće prije 30 godina, kada su postojala samo četiri nilska konja. Kastracija je takođe mogla biti efikasna da su službenici rano osigurali dovoljno sredstava za program, ali uklanjanje je sada jedina opcija”.

Nakon što je ubijen 1993 godine, vlasti su preuzele Escobarovo imanje od 7.000 hektara, uključujući i njegov lični zoološki vrt.

Vila Escobara koja je danas pretvorena u paintball teren

Dok su vlasti uspjele udomiti većinu njegovih životinja, četiri nilska konja su pobjegla, a kako u Kolumbiji nema predatora za ove životinje, uspjeli su stvoriti između 80-100 potomaka, izvijestio je ‘Complex’. Rečeno je da veliki broj nilskih konja “terorizira jezera i rijeke u zemlji”.

Ako se odstrijel ne dogodi, naučnici predviđaju da bi populacija nilskih konja u zemlji mogla doseći brojku od 1.500 za samo tri godine. Ono što najviše brine je njihov urin i izmet koji su navodno otrovni i od kojih mogu oboljeti druge vrste, pa čak i ljudi. Oni također utiču na prirodni ekosistem Kolumbije. Imajući ovo na umu, vlada sada žuri sa kastracijom velikih životinja u pokušaju da zaustavi njihovo razmnožavanje, i tako možda spriječi potrebu za odstrijelom. David Echeverri Lopez, vladin ekolog, rekao je: “Ovi su nilski konji postali dio lokalnog identiteta. Ali vrijeme ističe”.

Nilski konji su na Crvenoj listi IUCN-a klasificirani kao “ranjivi”, pa će stoga Kolumbijska vlada možda dobiti  određeni poziv, ako imaju u planu sprovesti odstrijel nilskih konja. Neke od prijetnji sa kojima se nilski konji suočavaju uključuju suše izazvane globalnim zagrijavanjem; gubitak staništa; ilegalni i neregulisani lov radi mesa i slonovače, kao i poljoprivrednog razvoja. Najnovija procjena IUCN-a izvijestila je da u svijetu postoji oko 115.000-130.000 uobičajenih nilskih konja.