Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS prije nekoliko dana donijelo je odluku o pohađanju nastave na području Kantona Sarajevo. Prema toj odluci roditelji, odnosno staratelji učenika koji ne žele da im djeca pohađaju redovan nastavni proces zbog hroničnih oboljenja učenika ili članova porodica ili zbog pripadnosti rizičnoj skupini zadržavaju pravo da nastavu pohađaju online od kuće. Ovim učenicima će nastavnici dostavljati sadržaje putem platforme u periodu pohađanja online nastave.

Faksimil odluke Ministarstvaza odgoj i obrazovanje KS
Nažalost, odlukom Ministarstva nisu obuhvaćeni učitelji/ce, nastavnici/e i profesori/ce, odnosno njima nije omogućen rad od kuće iako neki od njih spadaju u ugrožene kategorije, otkrivaju sagovornici LikeStory.info. Umjesto toga, direktorima škola ostavljeno je diskreciono pravo da biraju da li će nastavno osoblje pozvati na posao.
“Nastavnici koji boluju od teških bolesti (hematološki, onkološki i dijalizni pacijenti) nisu zaštićeni na isti način”, kažu sagovornici LikeStory.info. Preporuka Ministarstva je da se odluka o njihovom radu prepusti direktorima od kojih pojedini vrše pritisak na nastavnike koji imaju neko od teških oboljenja da rade po klasičnom načinu.
Našoj redakciji obratila se profesorica jedne sarajevske škole navodeći da je ona onkološki pacijent, ali da je odlukom direktora prisiljena dolaziti na nastavu.
“Zar nije i preporuka kriznog štaba da poslodavac organizira rad tako da, maksimalno zaštiti zdravlje uposlenika”, pitaju naši sagovornici.
(Piše: E. M.)