Mala Teodora pobijedila diskriminaciju

Teodora Pavlović (14) djevojčica s teškoćama, koja je digla na noge cijelu Republiku Srpsku kada se suprotstavila diskriminaciji, ovih dana blista od sreće, a razloga za osmijeh i radost ima – napretek.

Teodoru, koja se od rođenja hrabro bori s posljedicama cerebralne paralize, javnost je upoznala prije mjesec dana. Tada je ova djevojčica, uz podršku svoje majke Daniele Zeljaja, odbila da napusti igraonicu iz koje su je tjerali roditelji drugih mališana i djeca koja su joj se rugala i govorila ružne riječi.

Teodora od tada dobija na hiljade poruka od djece i odraslih koji je podržavaju u njenoj borbi protiv diskriminacije.

Ali, nakon skandala u igraonici uslijedio je niz lijepih događaja, koji su ovoj ljupkoj djevojčici vratili osmjeh na lice.

Teodora Pavlović, odlikašica kojom se ponosi njena škola, OŠ “Branko Radičević” u Banjaluci, i koja ima sve petice u đačkoj knjižici, dobila je Svetosavsku nagradu Grada Banjaluka.

Nekoliko dana kasnije stigao je i vrijedan poklon.

Mamine kolege, koje su sa Danielom studirale na Medicinskom fakultetu u Foči, organizovale su akciju kako bi bi pomogli simpatičnoj djevojčici. Pridružili su im se i mnogi drugi ljudi. Na inicijativu mladog stomatologa Srđana Savića prikupili su novac dovoljan da Teodora kupi nova kolica i tablet s komunikatorom, spravicu koja je maloj odlikašici neophodna za učenje.

Kolica još nisu stigla, uskoro će, ali je stigao tablet, od kojeg se Teodora ne odvaja, doslovno, ni danju ni noću.

– Teodora svoj novi komunikator nosi svuda sa sobom i reći će svima da ih voli i da niko ne treba da se plaši njenih malo neobičnih pokreta. Ona će se i dalje truditi da te pokrete popravi, a mi ćemo joj biti podrška u tome – kažu Teini roditelji, mama Daniela i tata Branislav Pavlović.

A Teodora se zaista trudi da popravi svoje pokrete. Redovno i uporno vježba i čini se da čak i to radi s radošću.

Dok u Udruženju za cerebralnu paralizu “CPossible”, uz pomoć terapeutkinje, izvodi ne baš lake i jednostavne vježbe, Teodora se smiješi i šalje lajkove roditeljima, bratu Nikši, školskim drugarima i – svima koji je podržavaju. Kako to izgleda vidi se na klipu koji je snimila njena majka.

A nakon vježbi Teodora se opet se hvata svog tableta. Svakog nastavnika obavještava da ima novi tablet i da će joj sada biti lakše da uči i da odgovara na časovima. Naravno, “skinula” je i igrice koju igraju drugarice iz razreda. To se mora, to je jako bitno.

– Sva je ushićena poslednjih dana, nagrada, čestitke, novi tablet, sve se vrti oko nje. Išle smo i u kupovinu nas dvije same, pa je i to bio doživljaj. Vodila sam je da je počastim, zaslužila je. Neke majice možemo obući obje, a to je sada njoj jako bitno, jer se osjeća kao velika djevojka – priča mama Daniela za Srpskainfo.

A Teodora, preko mame Daniele kao “prevodioca”, jer je zbog posedica cerebralne paralize njen govor razumljiv samo njenim roditeljima, poručuje: “Hvala vam svima, imate veliki lajk od mene i idemo dalje – u nove pobjede!”