„Čitalac godine”, prestižno priznanje koje dodeljuje Biblioteka grada Beograda, uručeno je Denisu Rahmanoviću, dječaku koji je pročitao  oko 300 naslova u protekloj godini. Na svečanosti povodom Dana Gradske biblioteke i njenog 90. rođendana, Denis je ponosno sjedio kao najmlađi nagrađeni, objavljeno je na portalu Detinjarije.

Epidemija je uticala na život svih građana. Djeca su uglavnom pohađala nastavu onlajn, imala su više slobodnog vremena, jedno vrijeme su provodila više vremena kod kuće pa je Denis odlučio da kvalitetno vrijeme provede uz kvalitetnu literaturu.

– Mama i tata su mi čitali knjige za decu, slikovnice, a kada sam krenuo u prvi razred nastavio sam da čitam sam. Naučio sam slova već sa pet godina i tada sam zavoleo knjigu. U školi sam počeo da čitam lektiru. Branko Ćopić, Branislav Nušić, Uroš Petrović samo su neki od pisaca koje sam veoma rado čitao – započeo je priču mlađani Palilulac.

Njegove prve pročitane knjige bile su o Džeronimu Stiltonu, mišu novinaru koji se upušta u razne avanture i rješava misterije, autora Elizabete Dami. Pored tri stotine pročitanih naslova samo u prošloj godini, Denis je bio fasciniran serijom knjiga Rika Riordana „Persi Džekson i bogovi Olimpa”.

– Oduševile su me još „Misija trio” Izabel Kanten, „Pet prijatelja” Inid Blajton, ali i knjige domaćih autora, naročito Nušićeve komedije, a poklonom Biblioteke grada u kom sam dobio dve knjige i dva atlasa obogatio sam kućnu kolekciju – naveo je Denis.

Školarci u današnje vreme najčešće čitaju postove sa Fejsbuka, opise slika sa Instagrama, a kada dođe vrijeme za školsku lektiru, na internetu se traži štivo, po mogućnosti, u što kraćoj verziji. Prepričane knjige, recenzije sa interneta, Denisu nisu naročito interesantne. Ovaj dječak više voli šuštanje stranica pod prstima nego zvuk kliktanja miša na računaru.

– Jedva čekam da se vratim u školsku klupu. Ova onlajn nastava je pomalo naporna, mislim da bi se moji vršnjaci uglavnom složili sa mnom. Na nekoliko sajtova pratimo nastavu, a i lakše je kada nastavnik stoji ispred nas. Naročito nama petacima koji smo sada dobili nove predmete – objašnjava učenik petog razreda Osnovne škole „Jovan Ristić” u Borči.

Koliko ga čitanje zabavlja govori i činjenica da je neke knjige pročitao i po dva, tri puta. Naučnofantastični i avanturistički žanr mu za sada najviše prijaju. Nije isključeno da će, kako bude odrastao, više pažnje posvetiti nešto kompleksnijim sadržajima, uzimajući u obzir da voli književnost.

– Knjige Dejvida Valijamsa mogu uvek da čitam. I svaki naredni put je kao prvo čitanje. To su sadržaji koji nikada nisu dosadni, pored neizostavnog Džeronima Stiltona i jedne od mojih najdražih kad sam bio mlađi, „Kućica na drvetu od 13 spratova” od Endi Grifits – rekao je mladi ljubitelj knjige.