Ikona country muzike nije htjela zasluženu Medalju slobode od Trumpa

Unatoč tome što je spasila život djevojčice, snažno podupirala pokret Black Lives Matter i financirala Covid-19 cjepivo, ikona country glazbe Dolly Parton nekako je i dalje bez predsjedničke Medalje slobode, najviše civilne časti u Sjedinjenim Američkim državama. Ali to nije zato što Bijela kuća nije primijetila njezino veliko srce i filantropski duh.

Administracija Donalda Trumpa zapravo joj je pokušala odati najvišu civilnu čast ne jednom, već dva puta – međutim, Parton ga je odbila oba puta.

Musician Dolly Parton attends the ‘Steel Magnolias’ Century City Premiere on November 9, 1989 at Cineplex Odeon Century Plaza Cinemas in Century City, California. (Photo by Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Legendarna pjevačica evergrina “Jolene” otkrila je tu vijest u emisiji The Today u ponedjeljak, napominjući da je njezina odluka da dva puta odbije predsjedničku medalju imala više veze s lošim tempiranjem nego politikom. “Nisam to mogla prihvatiti jer je moj suprug bio bolestan, a zatim su me ponovno pitali o tome, ali nisam htjela putovati zbog Covida”, objasnila je Parton.

Čak i da su se zvijezde poravnale, Parton je rekla da ne misli da je vrijedna takvog priznanja. “Ne radim za te nagrade… Bilo bi lijepo, ali nisam sigurna da to uopće zaslužujem”, primijetila je 75-godišnjakinja; “Ali lijep je kompliment za ljude koji misle da bih to mogla zaslužiti.”

Pa, zašto skromna kraljica Nashvillea čini sva ta dobra djela? “Sretna sam što sve što radim može pomoći nekome drugome, a kad sam donirala novac u fond istraživanja Covid cjepiva, samo sam željela da posluži nečemu korisnom”, prethodno je rekla za Today.

Prema Parton, predsjednik Joe Biden od tada ju je pozvao da razgovara o istoj predsjedničkoj medalji, ali ona je oprezna u vezi te igre političkih favorita, no odbijenicu bi mogao dobiti i Biden sudeći po njenom odgovoru: “Sad se osjećam ako je prihvatim da ispada da se bavim politikom, pa nisam sigurna da ću je prihvatiti.”