Carstvo Puđa sira

Tomislav Puđa je jedan od najvećih proizvođača Eko sira u BiH. Njegovi tvrdi sirevi poslužuju se na stolovima diljem svijeta. Ovaj mladi poduzetnik u Livnu zapošljava 40 radnika i ima 300 kooperanata.

U susjednoj Republici Hrvatskoj ima dvije sirane i 200 kooperanata. On je jedini poduzetnik iz BiH koji proizvodi paški sir. Jedna od sirana smještena je na Pagu. Ovoga uzornog poduzetnika upoznao sam preko njegovog kozjeg sira kojega kupujem u marketu FIS-a.

Prvi puta kupio sam sir po nagovoru prijatelja a nakon toga samo njega i kupujem iako mu cijena dosta odstupa od prosječne. Međutim i kvaliteta je daleko bolja od drugih sireva koje sam kušao do sada. Tomislav Puđa je toliko siguran u svoj proizvod da trgovci koji ne prodaju njegov sir imaju ga pravo vratiti proizvođaču. To je rijetkost u BiH.

U Eko sirani koja se nalazi u selu Miši kod Livna urednije je nego u bilo kojoj apoteci ili ljekarni. Proizvodnja po najnovijoj tehnologiji omogućuje ovoj firmi da godišnje u tri sirane proizvede između 700 i 800 tona tvrdih sireva koji se izvoze u Hrvatsku a onda u cijeli svijet.

Do ovoga rezultata nije se došlo slučajno. Tradicija proizvodnje sireva u obitelji Puđa traje više od pola stoljeća. Više o kralju livanjskih sireva pogledajte u video uratku kojega smo nedavno snimili.

Tekst i foto:Srećko Stipović/Flash.ba