U Singapurskom zoološkom vrtu rođeno je prvo mladunče lava začeto vještačkom oplodnjom. Mladunče po imenu Simba nikada neće upoznati oca Mufasu, jer stari lav nije oživljen nakon procedure oplodnje.

Simba je jedini Mufasin sin, jer se on zbog agresivne prirode nikada nije uspješno pario, prenosi BBC.

Zoološki vrt je zato odlučio da nastavi njegovu lozu kroz ovaj rijetko korišćen proces. Portparol Zoološkog vrta rekao je da je njegovo sjeme prikupljeno procesom “elektro-ejakulacije” radi vještačke oplodnje, ali je Mufasa, koji je imao 20 godina i nadživio svoju braću i sestre za šet do 10 godina, nakon toga morao da bude eutanaziran.

Kako je rečeno iz Zoološkog vrta, Mufasa nije bio samo star, već je patio i od atrofije, pa je primarna procedura bila njegova eutanazija “na humanoj osnovi”.

“Sperma prikupljena dok je Mufasa bio pod anestezijom bila je sekundaran procedura, ali važna, kako bi se njegova loza nastavila”, kažu u Zoološkom vrtu. Simba, koji kao i njegov otac nosi ime lika iz Diznijevog klasika “Kralj Lavova”, rođen je u oktobru, ali njegov dolazak na svijet nije odmah objavljen.

On dobro napreduje iako je bilo problema sa ishranom jer su njegovoj majci Kajli bile upaljene žlijezde, pa je hranjen iz flašice. Ipak je održao bliske veze sa majkom.

Zdravstveni i istraživački centar za divlje životinje u Singapurskom zoološkom vrtu saopštio je da Simba “odrasta u zdravog i radoznalog malog lava”, sa posebnom naklonošću prema lopti od ratana sa kojom se rve.

Zoološkii vrt ocjenjuje da će Mufasini geni koje nosi Simba imati “visoku vrijednost u doprinosu genetskoj raznolikosti i održivosti populacija afričkih lavova u zoološkim institucijama”.

Međunarodna unija za zašitu prirode (IUCN) klasifikovala je tu vrstu kao ranjivu.