Norveška otvara muzej za promatranje kitova u obliku njihovih peraja

Muzej za promatranje kitova u Norveškoj oblikovan je poput peraja koja će pomoći posjetiteljima da se osjećaju bliže morskim bićima nego ikad prije

Jedinstvena zgrada, prikladno nazvana ‘Kit’, trebala bi biti otvorena za javnost 2022.godine u Andenesu na ostrvu Andoja, oko 300 km sjeverno od Arktičkog Kruga. Andoyin duboko-morski kanjon čini ga savršenim mjestom za promatranje kitova, jer su stvorenja u mogućnosti da se približe obali kako bi se hranila.

U ‘Kitu’ će se nalaziti izložbeni prostori, uredi, kafić i suvenirnica, a svi oni bit će smješteni u zgradi u obliku peraja, koja je dizajnirana tako da izgleda kao da ju je ‘ podigao div ‘. Posjetitelji će moći vidjeti krajolik i uočiti kitove kroz prozore od poda do stropa, ili se popeti na krov zgrade koja će biti popločana prirodnim kamenom i obložena ogradama.

Dizajniran od strane Danskog arhitektonskog studija ‘Dorte Mandrup’, ‘Kit’ je pobijedio na natjecanju zbog svoje minimalističke i neinvazivne strukture. Zgrada se uzdiže iz zemlje s središtem smještenim u šupljini ispod, a iz okeana će nalikovati na kitovu peraju.

Govoreći o dizajnu za ‘Insider’, osnivačica i kreativna direktorica Dorte Mandrup rekla je da je “krajolik iznad i ispod vode jedna neprekinuta površina, što površinu vode čini jedinom podjelom između gore i dole”.

Mandrup se nada da će ‘Kit’ za posjetitelje biti nezaboravno iskustvo koje će ‘nadahnuti i otvoriti put za susret između čovjeka i kita, kulture i prirode, kroz nauku, umjetnost i arhitekturu’.