LikeStora: Odakle ideja za luksuzni brend MARAMRA?
 

Amra: Ideja za pokretanjem osobnog biznisa odavno je „tinjala“, sudbina je htjela da se ideja pretvori u stvarnost baš u doba ove krize. Međutim, čvrsto vjerujem da ne postoji idealan trenutak ni za jedan životni momenat već naprotiv treba iskoristiti šanse i prihvatati izazove, istovremeno biti svjestan rizika i umanjiti njihov utjecaj koliko je to potrebno i moguće. Svilena marama je sastavni dio mojih odjevnih kombinacija još od studentskih dana tako da mi je svila kao tkanina bliska i poznajem njene kvalitete. Modna industrija i njeno tržište su ogromni i sastoje se od širokog djela stanovništva svih starosnih skupina i interesa, pa je prije ulaska u te sfere bilo neophodno odrediti ciljno tržište i način kako se diferencirati.

Svila je skupocjena tkanina, taj delikatni materijal od davnina pruža osjećaj glamura i luksuza. Međutim, svileno vlakno pored svoje delikatnosti i luksuza ima i vrlo dobra svojstva za naše zdravlje. Svila je vrlo prijatna za kožu, sa svilenom tkaninom bit će vam biti ugodno pri različitim vanjskim temperaturama jer dobro propušta zrak i ima dobru termoregulaciju. Kada je toplo vrijeme neće nam biti vruće i obrnuto. Svilena tkanina je hipoalergena i ne šteti osjetljivoj koži. Za razliku od sintetičkih vlakana koja ne dopuštaju prolaz zraka što izaziva osjećaj nelagode, te kontinuirana izloženost može uzrokovati iritaciju i crvenilo. Naše ciljno tržište  zna šta je svilena tkanina, cijeni luksuzne, handmade, unikatne proizvode. Takvo ciljno tržište očekuje i zaslužuje kvalitet u svim segmentima ponude, kao prvo kvalitetan proizvod a onda svi ostali elementi u nizu.

LikeStory: Koliko dugo je MARAMRA na bh. tržištu?

Amra: MARAMRA je novi luksuzni BH brend i na tržištu je od februara 2020. kada je počela da komunicira prema ciljnom tržištu putem društvenih mreža i lansiranjem prvih prototipa proizvoda. Komercijalno MARAMRA je na tržištu od septembra 2020. godine. Međutim, bez lažne skromnosti moram priznati da je brend veoma brzo dobio pažnju BiH tržišta, ali i regije. Prepoznat je kvalitet što je najvažnije. Mnoge kompanije u BiH su odabrale MARAMRA gift setove za svoje korporativne poklone za 2020. godinu. Iz kozmetičkih salona u BiH i susjednoj Hrvatskoj se javio veliki interes za svilenim maskicama, prepoznali su ih kao ultimativni „must have“ da bi sačuvali nježnu kožu lica i naručuju ih u većim količinama za svoje klijente.

LikeStory: Šta sve MARAMRA nudi?

Amra: Novi luksuzni BH brend MARAMRA proizvodi modne dodatke izrađene od svile, svilene marame unikatnog dizajna, svilene kravate, svilene trakice za kosu dizajnirane kao trenutno popularni scrunchies i skinnies.

S obzirom na trenutnu pandemijsku situaciju, MARAMRA je na tržište lansirala i svilene maske za lice sa ciljem dodavanja luksuza i pozitivne vibre nastaloj situaciji. MARAMRA svilene maske za lice su troslojne, sastoje se od vanjskog i unutarnjeg sloja od svilene tkanine i srednjeg sloja od tankog ali čvrsto tkanog pamuka. Ergonomski dizajnirane prilagodjene konturama lica sa elestičnom laganom trakom iza ušiju bez stezanja i pritiskanja osjetljivog dijela glave. Model MARAMRA svilenih maskica ima i skriveni otvoreni „džep“  sa unutarnje strane za umetanje filtera po želji. Dakle, do nježne kože lica je delikatna svila koja je njeguje i miluje, a sa spoljašnje strane izgledaju očaravajuće.

Prema istraživanjima nekoliko organizacija za očuvanje okoliša ustanovljeno je da jednokratne maske stvaraju ogromne količine plastičnog otpada koji na kraju nažalost završava u rijekama i morima. Iz tog razloga neke državne vlade u svijetu urgiraju da stanovništvo koristi višekratne zaštitne maske.

Čini se da će maskice nastaviti da budu dio našeg svakodnevnog outfita, odaberite onda da vaša bude stylish i da ne škodi našoj životnoj okolini. Kad ih već moramo nositi, zašto ne bi bar malo uživali i ostali stilski usklađeni, sofisticirani i ekološki osvješteni.

Detalji čine razliku između prosječnog i očaravajućeg. Zaštitna maska je definitivno od 2020. godine novi “must have”, ali i  modni dodatak zašto da ne, posebno kada je kombinujete sa trakom za kosu, maramom ili pak kravatom koju MARAMRA izradjuje od iste svile. MARAMRA svilene maskice za lice  su savršen izbor za boravak u tržnim centrima, kancelarijama, javnom prevozu, na putovanju ali naravno i za boravak na otvorenom prostoru. Uskoro će se paleta svilenih proizvoda proširiti i sa svilenim MARAMRA Beauty Sleep Setom.

LikeStory: Koji su planovi za budućnost, da li planirate da svoje proizvode plasirate i van BH tržišta?

Amra: Pokretanjem i realizacijom zamišljene poslovne ideje MARAMRA je kreirala svoju misiju i viziju. Vizija je da se brend postepeno pozicionira na tržište koje cijeni unikatan, handmade, luksuzan proizvod. Misija bh. brenda MARAMRA je graditi i održavati kvalitet, povjerenje i povezanost sa ciljnim tržištem. Koncept rada BH brenda MARAMRA slijedi slow fashion pristup. a samim tim promovira svjesnost o društvenoj odgovornosti jer proizvodi ograničene količine unikatnih komada sa minimalnim štetnim utjecajem na okoliš. Plan je naravno plasirati ponudu van tržišta BiH. Zahvaljujući internetu, socijalnim mrežama i opštoj globalizaciji i digitalizaciji naši proizvodi su već vidljivi i van BH tržišta i imamo značajnu potražnju u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. Zbog novonastale zdravstveno ekonomske krize imamo različite poteškoće prilikom dostave van BiH. ali smo ih do sada uspješno prevazilazili.

LikeStory: Gdje se mogu kupiti MARAMRA proizvodi?

Amra: U okviru etablirane kompanije MASA doo (IG: masaethic) vrši se proizvodnja, prodaja i distribucija ovog BH brenda. MARAMRA proizvode možete kupiti u MASA VIP Holiday Shop u hotelu Holiday u Sarajevu (Zmaja od Bosne br 4) ili putem www.masa.ba web shopa. MARAMRA web shop je trenutno u izradi te će uskoro svi MARAMRA proizvodi biti dostupni za zasebnom web shopu. Stranica  www.maramra.com će pored web shopa sadržavati i dio za blog gdje će se objavljivati različite teme koje se tiču svile, mode, stila i sličnih srodnih tema.

Za više detalja posjetite  i zapratite zvanični Instagram profil @maramraofficial ili zvanični FB profil Maramra . Prepoznatljiv hešteg koji MARAMRA koristi na društvenim mrežama su #thatsilkytouch #wearyourvalues.

MARAMRA je otvorila svoju virtualnu trgovinu i na OREA bazaar platformi gdje kupci iz različitih dijelova svijeta mogu naručiti prigodan poklon za svoje drage osobe ili poslovne partnere i organizirati dostavu unutar BiH.