Izložba slika Miroslava Bilaća pod nazivom ”Vjetar života” otvorena je sinoć u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, gdje će biti postavljena tri dana. Predstavljena su 42 djela iz fundusa HKD ”Napredak”.
– Djela ranije nisu viđena, a čuvala ih je porodica Bilać i donirana su ‘Napretku’ – kazala je Feni predsjednica Udruge likovnih umjetnika HKD ”Napredak” Hiba Mustafić te dodala da su izloženi akvareli, pasteli, ulje na platnu, ulje na kartonu i druge tehnike.
Izložba je, pojašnjava, nazvana ”Vjetar života” jer je ovog umjetnika ”vjetar odnio u likovne vode”. Podsjetila je da je najviše volio da slika konje i vode, te je zbog toga nazvan ”slikar konja i voda”.
Predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča izrazio je zadovoljstvo da su upriličili izložbu čovjeka koji je ostavio dubok trag u kulturnom djelovanju Sarajeva, Bosne i Hercegovine, ali i puno šire.
Miroslav Bilać rođen je u Travniku 1931. godine. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu. Dok je pohađao srednju školu u Tuzli, pažnju mu je privuklo pozorište, pa je tu strast pretočio u životni poziv. Uporedo, njegov prirodni talent za umjetnost u slikarstvu je utvrdio na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radni vijek je proveo u pozorištu kao profesionalni scenograf.
Za Kamerni teatar 55 u Sarajevu, kao i za mnoga druga pozorišta širom Bosne i Hercegovine, uradio je oko 200 scenografija. Godine 1956. počeo je izlagati s Udruženjem likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBIH), a 1966. godine postao je i član ovog udruženja. S ULUBIH-om je redovito izlagao u zemlji i inostranstvu.
Samostalno je priredio oko 500 izložbi u BiH i drugim gradovima bivše Jugoslavije kao i u inostranstvu. Ostvario je studijska putovanja u zemlje Evrope i Latinske Amerike. Za svoj rad dobio je razna priznanja i nagrade.
Preminuo je 21. augusta 2003. godine u Sarajevu u 73. godini.