Beskućnici u Njemačkoj neće više morati spavati na otvorenom

U Njemačkoj su vlasti početkom januara počele testirati kućice futurističkog izgleda namijenjene beskućnicima. Po podacima iz 2016. u toj zemlji ih živi oko 860.000, što ukazuje na velik problem, prenosi Independent.

Vjetrootporne i vodootporne kapsule za spavanje postavljene su 8. januara u parkovima njemačkoga grada Ulma, od Muenchena udaljenog 120 km, objavila je kompanija Ulmer Nest.

Kućice su napravljene od drveta i čelika te omogućuju dovoljno prostora za dvije osobe. Efikasno štite od hladnoće, vjetra i vlage, no istodobno garantuju cirkulaciju svježeg zraka.

Da bi se zagarantovala privatnost korisnika u kućicama nema kamera. Postavljeni su senzori pokreta koji obavještavaju socijalne radnike da su se vrata otvorila tako da se beskućnici ne uznemiravaju zbog čišćenja ako upravo koriste kućicu.

Ove kapsule futurističkog izgleda opremljene su i solarnim panelima te su povezane s radio mrežom, što korisnicima omogućuje da komuniciraju s timom zaduženim za održavanje, a da pritom ne ovise o mobilnim mrežama.

Tvorci Ulmer Nesta kazali su da su kabine namijenjene osobama koje ne mogu koristiti uobičajena skloništa za beskućnike, bilo zbog psiholoških faktora ili zato što, na primjer, imaju kućnog ljubimca.

Pojasnili su kako se nadaju da će na ovaj način pomoći beskućnicima i posebno ih zaštititi tokom hladnih zimskih noći, no ističu da inicijativa nije alternativa za hostele i sigurne kuće, nego bi trebala poslužiti kao posljednja opcija za one koji se uistinu nemaju gdje skloniti.

Izvor: Hina/ Foto: Alexander Kaya