Magareće mlijeko za bolji život povratnika

POZITIVNA PRIČA: Povratnici u Vlasenicu magarećim mlijekom izliječili sina pa otvorili farmu!!!

Povratnici u Vlasenicu, Alen i Meliha Džindo su, zajedno s četvero djece, uzgoj magaraca zbog ljekovitog mlijeka ovih životinja pokrenuli, iz nužde. Najstariji od djece, tada 15-godišnji Tarik, bolovao je od žestokog kašlja, koji dječaku nije prolazio šta god da su roditelji pokušavali.

Nakon što više nije bilo ideja kako pomoći dječaku, njegovom ocu Alenu je jedna doktorica preporučila da sinu daje magareće mlijeko, koje, navodno, čuda čini za plućna oboljenja i alergije, ali i kožna oboljenja i imunitet.

Nakon toga Alen se odlučuje na kupovinu magarice, koja se i oždrijebila. Nakon četiri dana što je pio magareće mlijeko, kašalj je popustio kod Tarika, dvanaesti dan ga uopće nije bilo. I taman kad je porodica Džindo planirala pokloniti magaricu “koja im je sina spasila”, prijatelji i komšije s raznim zdravstvenim tegobama, koji su čuli za Tarikovo ozdravljenje, javili su im se kako bi dobili malo mlijeka, s nadom da bi i njima moglo pomoći. Nakon velikog interesa,Meliha je Alenu predložila da se upuste u neizvjesni poduhvat uzgoja magaraca, kako bi njihovim mlijekom pomogli i drugima.

Dvije godine kasnije uspjeli su farmu proširiti na 17 magarica, a danas je taj broj narastao na 110. Nakon pokretanja ovog poduhvata, kupce imaju čak i u Austriji, Italiji, Švedskoj, Srbiji, Hrvatskoj… a znaju i za slučaj ljudi koji su njihovo mlijeko nosili u Sjedinjene Američke Države.

Magareće mlijeko je blagotvorno kod problema s dišnim putevima i imunitetom. Ono pomaže kod bronhijalnih bolesti (astma, bronhitis, suhi kašalj, upala pluća, hripavac…), ojačava imunitet, najsličnije je po sastavu majčinom (humanom) i preporučuje se novorođenčadima, jako je djelotvorno i kod liječenja bolesti debelog crijeva, kao što je colitis.