Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Sarajevu jučer je otvorena izložba “Logori stradanja Jevreja Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu”, prenijele su agencije.

Izložba je otvorena u Muzeju Jevreja BiH, depandansu Muzeja Sarajeva, a autor postavke je Eli Tauber.

Kustos izložbe Žanka Dodig istakla je da se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava 27. januara, na taj dan kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj, a Ujedinjene nacije su 2005. godine usvojile Rezoluciju o danu sjećanja na holokaust.

Taj se dan obilježava nizom edukativnih, mirovnih, kulturnih i političkih aktivnosti kojima se odaje počast žrtvama holokausta tokom Drugog svjetskog rada, podiže svijest o prevenciji genocida i doprinosi ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust

“Značaj tom datumu se odaje s jednim jedinim ciljem da se takva nesreća više ne ponavlja“, kazala je Dodig.

Ističući kako je izložba smještena u Muzeju Jevreja BiH, Dodig je kazala da muzeološkim pravilima nije preporučljivo da se u stalne postav stavljaju privremene izložbe, ali da se ova izložba sadržajno potpuno uklapa u muzejsku galeriju u kojoj je prikazano stradanje jevrejskog naroda.

“Tu je knjiga stradanja 12.000 Jevreja Bosne i Hercegovine, 6.000 je otprilike bilo iz Sarajeva, a 6.000 iz ostalih dijelova BiH i njihov popis je dat abecednim redom kao svjedočanstvo o bezumlju jednog vremena“, kazala je Dodig.

Dodig je kazala da slike govore hiljadu riječi i da su podsjećanja na stradanja Jevreja uvijek bolna, ali kako je i od najmanjih uzrasta, još od vrtića potrebno stalno podsjećati, upozoravati i graditi maksimalnu netoleranciju prema tim zločinima.

Autor izložbe Tauber je kazao kako je poenta izložbe da se pojasni šta je to holokaust, jer se često priča o holokaustu zasniva na pričama o Auschwitzu i nekim drugim logorima u kojima su stradali stanovnici Evrope, a da se zaboravi da je iza toga postojao niz momenata, kao što je donošenje nekih zakona o deportacijama.

Tauber je kazao da su u BiH poznata dva logora i to Kruščica kod Viteza i Bukovača kod Bosanskog Petrovca te je dodao logor u Kruščici bio početak stvarnog holokausta, deportacija i smještanja Jevreja u logore.

“Naša ideja je bila da pokažemo sve logore u kojima su stradali Jevreji Bosne i Hercegovine. Naravno da nam prostor postavke nije dozvolio da prikažemo baš sve logore, ali smo napravili neki izbor da pokažemo da su ti logori bili i u Dubrovniku i na Rabu, u Džakovu, a i ova dva u BiH“, kazao je Tauber.

Naglasivši da svaka izložba ima svoj cilj, Tauber je kazao da se povodom Međunarodnog dana holokausta svake godine postavljaju tematske izložbe kojima se prikazuju segmenti tog holokausta.

Izložba će uz poštivanje svih epidemioloških mjera biti otvorena svaki dan osim vikenda od 11 do 14 časova, saopšteno je ranije iz Muzeja Sarajeva.