Ispovijesti na Facebook stranici “Nisam tražila”, o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju, svakim danom su sve šokantnija. Svi smo znali da se ovakve stvari, nažalost, dešavaju, ali da ih ima u ovolikim razmjerama niko nije očekivao. 
 
Ova stranica je fomirana, podsjetimo, nakon ispovijesti glumice Milene Radulović da je silovao učitelj glume Mika Antić. Nakon toga počele su se javljati glumice i studentice iz cijele regije svjedočeći o svojim iskustvima, a među njima ima i studentica Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. 
 
Žrtve seksualnih uznemiravanja nisu samo žene već i muškarci. A, neki od njih su odlučili i javno istupiti. 
 
U kontekstu brojnih ispovijesti glumica iz Hrvatske, Srbije, ali i BiH, na svom Facebook profilu jedan bivši student iz Sarajeva je napisao da se “seksualna uznemiravanja ne dešavaju samo u umjetnosti, već i u nauci i na univerzitetu”. 
 
“Je li primjereno to da tada viši asistent, danas docent i šef odsjeka, suprug i otac dvoje djece, od kojih je jedno punoljetno, studentima (dobro sam napisao studentima, ne studenticama, mada nema isprike da se šalje bilo kome) šalje ovakve fotografije? Masa ih je. Druge nisu primjerene za FB, jer su iznimno seksualno eksplicitne. I nakon što je jedan student to prijavio – fakultet ga je žestoko kaznio. Samo je pitanje dana kada će i BiH imati i strašnije “stare” vijesti od naših susjeda…”, naveo je na svom FB postu.
 
Za LikeStory.info pojasnio je da se ovo dogodilo 2016. godine i kao student je sve prijavio. Fakultet na kojem je on bio student, a dotični viši asistent nije mu produžio ugovor, ali tek nakon što je student zaprijetio da će ih tužiti ukoliko ga ne odstrane. Međutim, taj viši asistent je u međuvremenu postao docent i zaposlen je na drugom fakultetu. 
 
U komentarima ove objave na Facebooku javila se i nova ministrica za visoko obrazovanje u KS koja je navela da su i ove fotografije podjednako zastrašujuće, te da je jedini pravi put prijava, tužilaštvo i sud.
 
U medijima danima možemo čitati izjave podrški koje dolaze od javnih ličnosti iz različitih društvenih sfera… Svi se zgražavaju nad sudbinama ljudi koji su iznijeli svoje svjedočanstva, osuđuju, pružaju javnu podršku…, ali pitanje je šta je iko od ovih osoba konkretno poduzeo da se ovakve stvari više ne dešavaju. 
 
Većina tvrdi kao i aktuelna ministrica za visoko obrazovanje da su put prijava, tužilaštvo i sud… Ali, zar kao društvo ne trebamo učiniti i nešto više od toga? Zar je dovoljno kao u slučaju ovog studenta da se taj viši asistent, a danas docent samo bude odstranjen s jednog fakulteta, ali mu se ostavlja mogućnost da radi na drugim?
 
Zar su nam potrebne ovako mlake reakcije društva? Vrijeme je da svi skupa konačno učinimo nešto više da zaustavimo ovo zlo. 
 
(PIŠE: B. B.) 
 
U prilogu su fotografije koje je ovaj student dobio od svog asistenta.