Petrinjci neće zaboraviti Alis, otrovan pas koji je spašavao ljude

Alis, licencirani potražni pas, uginula je od posljedica trovanja. Nakon prvog potresa u Petrinji, ona i njen vlasnik Srđan bili su na ulicama grada istu veče.

U Slanome je otrovana Alis, trogodišnja belgijska ovčarka koja je bila obučena za spašavanje ljudi iz ruševina. Njen je vlasnik pitao u Općini je li tko od komunalnih djelatnika postavljao otrov te su mu rekli da niko nije. Pretražio je i područje oko svoje kuće zato što ima još tri psa, ali nije ništa pronašao.

”Ne sumnjam u nikoga jer je Alis bila miljenica cijelog mjesta. Ne znamo ni čime je otrovana, osim da joj nije bilo spasa. Umrla mi je na rukama sinoć, krv na usta i nos i adio”, izjavio je njen vlasnik Srđan Botica za Dubrovački vjesnik. “Umrla mi je u naručju.”

”Treba više stati na kraj tome”, govori o trovačima. Nažalost, život je izgubio pas koji je mogao spasiti mnogo ljudi, a upravo je zbog nekoga od njih i uginuo. Predviđena kazna za trovanje, po Kaznenom zakonu, iznosi do godinu dana.

”Imali smo treninge, tabore, simulacije, polaganja za licencu, ispite, sve je s najboljim ocjenama prolazila”, prisjeća se. Nakon potresa u Petrinji, istu večer bili su tamo. Srđan je nju udomio kada je imala sedam mjeseci, spasio ju je od prijašnjeg vlasnika koji ju je držao zatvorenu u boksu četiri mjeseca.

”Kad je došla u Slano, odveo sam je na more. Odmah je skočila s mula. Obožavala je more, djecu, svih… Nadam se da postoji raj i da ona sad radi nered gore”, izjavio je.