Fotografije prikazuju snijeg koji je pao na Saharsku pustinju

Izvanredne fotografije prikazuju snježne prizore u pustinji Sahara, s temperaturama koje padaju ispod nule

Snježni prekrivači mogli su se vidjeti na području blizu pustinjskog grada Ain Sefre u Alžiru, u srijedu, 13. januara, kada su temperature pale na -3 stepena C. Okružen planinama Atlasa , Ain Sefre nalazi se na približno 1.000 metara nadmorske visine. Poznato je da Sahara ima jednu od najtežih klima na Zemlji, sa vrlo malo kiše, snažnim vjetrovima i širokim rasponima temperature. Iako se hladnije temperature zaista mogu zabilježiti u različitim dijelovima pustinje, gdje noću može biti hladnije, niska razina vlage znači da je snijeg prilično neobična pojava.

Međutim ovo nije prvi put u posljednjih nekoliko godina da stanovnici Ain Sefre vide sniježne padavine, s tim da je na tom području zabilježeno i do 40 cm snijega još u januaru 2018 godine. Kako je tada izvjestio Forbes, ovaj rijetki događaj dogodio se samo tri puta u prethodnih 37 godina, s tim da je u posljednje dvije godine vidio snijeg (1979, 2016 i 2017).

Ain Sefre

Poznat kao ‘prolaz u pustinju’, Ain Sefra tokom jula vidi najviše prosječne temperature od 38 stepeni C, sa posljednjim iznenađujućim snježnim padavinama, koje su stanovništvu zadale muke sa snijegom na cestama. Region Sjeverne i Zapadne Afrike pokriven prekrivačima pustinje Sahara, tokom historije vidio je fluktacije temperature i padavina. Iako trenutno suha i neplodna, to nije uvijek bio slučaj, jer istraživanja pokazuju da je Sjeverna Afrika nekada bila vlažna i plodna, sa velikim jezerima, vegetacijom, životinjama i ljudskim naseljima.

Smatra se da će pustinja Sahara, za otprilike 15,000 godina ponovo postati bujna i zelena, a sa Saharom i generalno Sjeverna Afrika će se mijenjati između vlažne i suhe klime svakih 20,000 godina zbog promjena na Zemljinoj osi, koje se dešavaju dok naša planeta kruži oko sunca.

Sahara nije jedino mjesto gdje je vrijeme napravilo neočekivane preokrete posljednjih sedmica. Kako je izvijestio ‘Geo News’, snježne padavine u regiji Asser u Saudijskoj Arabiji donijele su snježni pokrivač koji je prekrio planine i pustinje, sa lokalnim stanovništvom, kao i strancima koji su hrlili u ravnice, kako bi bili svjedoci spektakla.

Navodno je prošlo pola stoljeća od kako su se temperature u regiji Asser spustile ispod nule, a mnogi mještani izrazili su razumljivo uzbuđenje zbog nadrealnog, ali prelijepog prizora.