Pitali smo Tužilaštvo KS da li će reagovati po službenoj dužnosti na izjave o seksualnom uznemiravanju na Akademiji scenskih umjetnoisti u Sarajevu, a koje se mogu pročitati na Facebook stranici “Nisam tražila”.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti: “S obzirom na prirodu seksualnog uznemiravanja kao oblika rodno zasnovanog nasilja, te okolnost da se ono najčešće dešava isključivo između osobe koja je uznemiravana i osobe koja vrši uznemiravanje, a bez prisustva drugih osoba, ovi predmeti se uglavnom formiraju na način da oštećena osoba prijavi uznemiravanje policiji. Ovo je značajno, jer će se većinom sve naknadne radnje tokom istrage bazirati na prikupljanju dokaza u odnosu na izjavu žrtve. Tužilaštvo KS nije formiralo predmet po službenoj dužnosti, jer sadržaji koji su do sada objavljeni putem medija ne ukazuju na počinjeno krivično djelo iz naše mjesne i stvarne nadležnosti. Napominjemo da je Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH donesen na državnom nivou i da je za procesuiranje počinilaca po navedenom Zakonu, uključujući i seksualno uznemiravanje, nadležan Sud BiH. U slučaju saznanja za krivično djelo iz KZ FBiH sa elementima seksualnog nasilja i u slučaju podnošenja prijava nadležnim organima – Tužilaštvo KS će osigurati efikasno i kvalitetno provođenje istrage”.

Isti upit proslijedili smo i Tužilaštvu BiH, ali nam oni nisu odgovorili. S obzirom na njihovu raniju praksu da ne odgovaraju na upite sumnjamo i da ćemo dobiti odgovor.

Još ranije smo objavili da su iz MUP-a Kantona Sarajevo na naš upit odgovorili da “Sektor kriminalističke policije MUP-a KS nije zaprimio bilo koji vid prijava koje  se odnose na seksualno uznemiravanje na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu”.

“Ukoliko eventualno bude prijava koje ukazuju na izvršenje krivičnog djela, policijski službenici Uprave policije će postupati u skladu sa zakonom”, odgovorili su nam.

FB stranica “Nisam tražila” pokrenuta je nakon ispovijesti glumice Milene Radulović da je silovao redatelj i profesor Mika Aleksić, a za samo tri dana dosegla je preko 20.000 pratilaca. Proteklih dana javljale su se djevojke i žene širom regije i anonimno dijelila svoja iskustva o silovanjima ili seksualnim uznemiravanjima. Među njima je i veliki broj studentica Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Poznata su imena profesora koji su seksualno uznemiravali studentica, a sada se očekuje i adekvatna reakcija nadležnih.

Očekuje se i pokretanje istrage, ali i suspenzija tih profesora.

Administratorke FB stranice “Nisam sama” objavile su danas sljedeći post: “Drage i dragi, to što trenutnbo ne objavljujemo vaše ispovijesti ne znači da smo vas napustili. Broj poruka u inboxu, koji raste iz minute u minutu, premašuje sve naše kapacitete. Trudit ćemo se da od sutra objavljujemo barem 20 ispovijesti dnevno. Važno je da znate da se aktivno bavimo i svim pravnim aspektima, kako bi zaštitili svakod od vas. Uskoro se vraćamo objavama, ali i donosimo korisne informacije”. Niste sami!

(Piše: B. B.)