ArcelorMittal u slučaju Rasima Redžića koji se povrijedio na radu pokazao kako se treba u takvom slučaju postaviti poslodavac.

Veliki preokret u životu Rasima Redžića i njegove porodice desio se u aprilu 2019. kada je Rasimpreživio tešku povredu na radu. Od tog dana, svoj život su posvetili njegovom oporavku.

Ljekari u Bosni i Hercegovini nisu bili optimistični kada je Rasimov slučaj u pitanju. Iz bolnice u Sarajevu otpušten je sa bakterijom MRSA i sa velikim ranama na rukama.

– Desio se momenat kojeg mi jed dan danas teško objasniti, nakon čega je uslijedio šok a potom liječenje. S obzirom da sam sve vrijeme bio svjestan, po reakciji ljekara sam shvatio koliko je situacija ozbiljna – kazao je Rasim koji je danas penzionisani uposlenik ArcelorMittal Zenica.

Nakon povratka iz Sarajeva, uvidjevši Rasimovo lošeezdravstveno stanje tadašnji, generalni direktor ArcelorMittala Biju Nair tražio je liječenje za Rasima van granica BiH.

Od tada, Rasimovo liječenje počinje u Njemačkoj, uz finansijsku pomoć ArcelorMittala Zenica.

Sve troškove mog oporavka, kompanija ArcelorMittal je snijela. Moja supruga je tamo boravila sa mnom, imala je smještaj u hotelu i prijevoz.

Rasimova lijeva ruka je dijelomično fukcionalna, a na desnoj ruci ima protetičko pomagalo, najskuplju i najmoderniju robotsku ruku kojaima brojne funkcije, kakva nije dostupna u BiH.

Emina Redžić, Rasimova supruga, napustila je tadašnji posao odmah nakon nesreće, svjesna potrebe potpune posvećenosti njegovom oporavku. Danas, kada se Rasimovo stanje poboljšalo, ona je zaposlenica ArcelorMittal Zenica.

– Ogroman teret padne čovjeku sa leđa kad znate da imate nekoga uz sebe. KoPunosmo bili rasterećeni nekih obaveza, sve je biloorganizovano i nisam uopšte morala da brinem gdje ćemo biti smješteni, niti čime ćemo ići u Njemačku. Sve to nam je osigurala Kompanija i njeni zaposlenici, kojima dugujenmo veliku zahvalnost kazala je Emina.

Po završetku liječenja Rasim se susreo sa novim Generalnim direktorom ArcelorMitalla Zenica Nikhilom Mehtom koji je izrazio želju da Rasimu dodatnoo pomogne. Tako je Rasim nakon razgovora sa svojom porodicom napisa određene zahtjeve, koje je direktor u potpunosti prihvatio. Kako Rasim ističe to su zahtjevi koji će mu pomoći da osigura svoju porodicu, njihovu budućnost i riješi dugoročna egzistencijalna pitanja.


Kompanija ArcelorMittal Zenica je ispunila sve zahtjeve koje je porodica Redžićtražila, a neki od njih su zaposlenje njegove supruge, stipendiranje sina, kao i rješavanje trenutnih finansijskih pitanja.

– Bez obzira na sve, ja sam danas sretan čovjek. Planove koje samn Planove koje sam mislio realizirati kroz 10-20 godina mogu ostvariti već sutra- zaključuje Redžić.