Ispovijesti seksualno zlostavljanih žena koje se svakodnevno javljaju na Facebook stranici “Nisam tražila” šokirale su kompletnu javnost. Svi smo bili svjesni da se ovakve stvari dešavaju, ali niko nije očekivao da će to biti ovolikih razmjera. 

FB stranica “Nisam tražila” p okrenuta je nakon ispovijesti glumice Milene Radulović da je silovao redatelj i profesor Mika Aleksić, a za samo tri dana dosegla je 20.000 pratilaca. Proteklih dana javljale su se djevojke i žene širom regije, a njihove ispovijesti su zapanjujuće. Seksualna uznemiravanja ili zlostavljanja doživjele su od najbližih članova porodice, očuha, učitelja, profesora, direktora, kolega s posla ili od nepoznatih muškaraca na ulici.Među ispovijestima koje se mogu pročitati jesu i one od studentica Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu koje tvrde da su ih seksualno uznemiravali pojedini profesori. 

U jednom od statusa navodi se sljedeće: “Žao mi je kad vidim da se ništa nije promijenilo od vremena kad sam ja studirala glumu. Sa Akademije sam izašla toliko istraumatizirana. Mislila sam da je do mene, da sam ja slaba, i da nemam “ono nešto” da bi bila glumica. Sada, puno godina kasnije, shvaćam da pojedini profesori glume svoje neznanje kompenziraju zastrašivanjem, ubijanjem svakog samopoštovanja i dostojanstva studenata. A žene profesorice su tek tema za sebe. Ne znam da li imaju “strah” od mlađih, ljepših i talentiranijih kolegica ili je nešto drugo u pitanju, ali verbalno i psihičko uništavanje studentica je bilo sveprisutno i svakodnevno.

Iz Akademija scenskih umjetnosti ponovo su se oglasili i izjavili da čvrsto stoje iza politike nulte tolerancije na svaki oblik diskriminacije, uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja. 
Dalje navode da se obavezuju na podizanje svijesti o diskriminaciji, uznemiravanju i seksualnom uznemiravanju, te će hitno započeti sa kontinuiranom tematskom edukacijom kompletnog kolektiva i studenata-ica. Komisija kreira prostor od povjerenja imenujući Savjetnika-ce za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u sastavu:
 
ass. dr. Nebojša Jovanović, diplomirani psiholog i doktor rodnih studija
kontakt: nebojsa.jovanovic@asu.unsa.ba
prof. Dženana Kalaš, stalna sudska vještakinja pedagoško-psihološke struke i psihoterapeutica
kontakt: dzenana.kalas@asu.unsa.ba
Mia Avdagić, prodekanesa za studentska pitanja
kontakt: mavdagic@asu.unsa.ba
 
“Ohrabrujemo sve naše studente-ice i alumni-e da se jave savjetniku-ci, po svom izboru, i da nam pomognu da što prije utvrdimo činjenice. Savjetnik-ce će Vam pružiti stručnu pomoć pri proceduri pokretanja prijave povrede Etičkog kodeksa Univerziteta u Sarajevu. Savjetnik-ce se obavezuju na čuvanje privatnosti i povjerljivost”, naveli su iz Akademije.
 
Tokom jučerašnjeg dana oglasile su se i administratorke stranice “Nisam tražila” naglašavajući da im je cilj da generiranu medijsku pažnju usmjere na vidljivost profesionalnih institucija koje djeluju u ovim poljima kako bi se proaktivni stav prema otvaranju jedne iznimno bolne i prisutne teme u našem društvu zadržao i postao presedan.
 
“Opisi nasilja, zlostavljanja i uznemiravanja koje smo mogli čitati u proteklim danima su nas potresla i deprimirala. U ovom trenutku, njihova pristizanja u inbox naše stranice su prevazišla sve kapacitete koje mi kao neformalna grupa imamo i možemo ponuditi. Ovakav odjek je iznimno važan i stoga se prema njemu želimo odnositi odgovorno i informirano. Uz želju i nastojanje da ohrabrimo što više istinitih svjedočanstava da dospiju u javni prostor te tako zaista pokrenu pozitivne promjene u našem društvu, te odgovornost koju kao građanke osjećamo prema svim žrtvama različitih oblika nasilja, privremeno zaustavljamo objavljivanje na ovoj stranici. To nipošto ne znači da je ovdje kraj. Molimo vas da vaša iskustva i dalje dijelite s nama”, navele su administratorke u svom obavještenju. 
 
Dalje naglašavaju da će se posavjetovati sa iskusnim aktivistkinjama i aktivistima, informisati pri relevantnim institucijama, i tako nastaviti odgovorno navigirati nevjerovatan odjek koji ove snažne i hrabre objave nastavljaju imati.
 
Iz MUP-a Kantona Sarajevo na naš upit su odgovorili da “Sektor kriminalističke policije MUP-a KS nije zaprimio bilo koji vid prijava koje  se odnose na seksualno uznemiravanje na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu”. 

“Ukoliko eventualno bude prijava koje ukazuju na izvršenje krivičnog djela, policijski službenici Uprave policije će postupati u skladu sa zakonom”, odgovorili su nam. 

Pitali smo i Tužilaštvo KS da li će pokrenuti istragu po službenoj dužnosti, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.