David Suchet je jedan od najzapaženijih britanskih glumaca. Proslavio se ulogom legendarnog detektiva Hercula Poirota Agathe Christie u istoimenoj televizijskoj seriji, kao i po ulozi u nagrađivanom filmu „Sunday“ nezavisne produkcije, te po popularnim dugometražnim filmovima kao što su „Savršeno ubistvo“ pored Michale Douglasa i Gwyneth Paltrow „Konačna odluka“.

Lik Poaroa se pojavljuje u 33 Agatine knjige, a Suchet je tumačio njegov lik pune 24 godine. Koliko je zavolio lik Agatinog detektiva govori i činjenica da je u posljednjoj epizodi tražio da prvo snimi scenu kako Poaro umire kako bi na taj način mogao posljednji dan na setu da glumi kao da je detektiv živ. Toliko je bio u toj ulozi, da bi se ponašao jednako i kada se ugase kamere.

Herkul Poaro bio je prvi fiktivni lik kome je data umrlica u novinama. 
 
Iako je Suchet publici dobro poznat po liku Herkula Poaroa malo je poznato da je 1985. godine u filmu „Trinaestoro za večerom“ („Thirteen at Dinner“), također snimljenom po Agathinom romanu igrao lik inspektora Džapa.

Godine 1999. Suchet je nominovan za nagradu „Lorens Olivije“ za ulogu Salijerija ostvarenu u predstavi „Amadeus“.

Za istu nagradu nominovan je i dvije godine ranije – 1997, za ulogu u predstavi „Ko se boji Virdžinije Vulf?“ („Who’s Afraid of Virginia Woolf?“).