Ova mama poznata je po svom principu odgoja djece koji podrazumjeva da od rođenja nema nošenja pelena i korištenja noše

Jedna mama je uvjerena da beba može obavljati fiziološke potrebe bez pelena. To ne samo da je bolje za nju već se i manje zagađuje okolina, tvrdi ona.

“Kad kažem drugim mamama da imam petoro djece i da nijedno nije nosilo pelene, kao i da nijedno nisam dugo privikavala na nošu, desi se jedna od dvije stvari – ili uvrijeđeno kažu da negdje žure ili me preklinju da im otkrijem svoju tajnu.”

Tako svoju priču počinje Andrea Olson iz Sjeverne Karoline, mama petoro djece koja vodi vrlo posjećen Instagram nalog “Go Diaper Free”, što u prevodu znači “Bez pelena”.

“Sve mame i tate koje žele da izbjegnu pelene i noše, saslušajte me. Postoji način da to postignete”, tvrdi Andrea, dodajući da to nije lako, da su je mnoge mame osuđivale zbog njenih metoda, ali i da je ona potpuno uvjerena da je njen izbor ispravan.

Kad se novorođenče probudi, odmah donosimo nošu prije podoja. Obično se desi i velika i mala nužda. I bebe tako bolje shvataju proces pražnjenja nego kada se to odvija u pelenama, kada im nije jasno šta se to događa. Ovako vide sve svojim očima”, kaže Andrea, dodajući da je za ovu metodu čula od prijateljice koja ju je praktikovala.

“Ona je prosto svoju bebu oduvjek držala iznad šolje ili iznad zemlje, ako su napolju. Ni po koju cijenu joj nije stavljala pelene”, kaže Andrea, dodajući da je četiri godine nakon što je to vidjela kod prijateljice i sama zatrudnila i željela da i ona koristi istu metodu.

“U narednih osam godina rodila sam još četvoro dece. Sa svima sam prošla isti proces. Kad me ljudi pitaju zašto to radim od prvog dana rođenja, moj odgovor je: “Jer je to mnogo lakše od menjanja i pranja beskonačno mnogo prljavih pelena. I zašto bih želela da čekam da dete obavi nuždu da bih to kasnije čistila, kada sve može da bude jednostavnije i lakše, i meni i bebi?”

Vremenom naučite koji su to signali da će beba da obavi nuždu, a izbegavate osipe, bezbroj nezgoda kada ih odvikavate od pelena, zatvor, nepotrebne izlive besa bebe, kao i vršenje nužde u krevetu. Ne samo to, sačuvali smo oko 10.000 dolara koje bismo dali na pelene. I opet ne samo to, te pelene bi završile na deponiji i dalje zagađivale zemlju.