Mlada glumica Milena Radulović javno je progovorila o silovanju koje je preživjela sa 17 godina. Silovao je redatelj, scenarist i učitelj glume Miroslav Mila Aleksić (68). Silovao je nekoliko puta. 

Za ovaj potez Milene Radulović treba hrabrost. I zato, hvala ovoj mladoj ženi. Hvala joj na hrabrosti da otvoreno progovori o seksualnom zlostavljanju koje je preživjela od osobe koja je trebala da je podučava, štiti, uljeva hrabrost… 

Hvala Mileni Radulović jer je na ovaj način ohrabrila i druge djevojke i žene, koje su prošle isto ili slično iskustvo, da progovore. Jer, silovanje je zločin, a krivac je silovatelj!!! 

Mlada glumica je svojim svjedočenjem otvorila Pandorinu kutiju. Na vidjelo svakodnevno izlaze mnogi detalji o načinu rada i ophođenja poznatog i “cijenjenog” Mike prema učenicima. 

“Zbog časova glume kod Mike postala sam ateista”, komentar je jedne djevojke koja je išla kod njega na časove glume. 

Mika Aleksić je imao posebne metode – učenicama bi čitao “Bibliju”, puštao crkvene pjesme, a potom im gurao prste u vaginu. Nakon Milene, protiv njega su uslijedile prijave još nekih djevojaka, a neke od njih su maloljetne.

Aleksić je uhapšen, saslušan i određen mu je pritvor. No, koliko je ovakvih “uglednih” aleksića u našem društvu?

U međuvremenu sa otvorenim pismom u javnost je izašla i bh. glumica Hasija Borić, opisujući “mučne i strašne dane boravka i školovanja u Dramskom studiju u Sarajevu”.

Društvene mreže danima su preplavljene komentarima podrške Mileni i svim Mikinim žrtvama, ali nažalost i onim drugim tipa “Sad se sjetila da je silovana, i to više puta… meni je to smiješno”… Bilo je i mnogo gorih komentara od ovog, ali mi je previše mučno da ih citiram. 

Nijedna žena nije kriva za silovanje. 
 
Od svih komentara koje sam pročitala najgori su mi oni od žena koje osuđuju mladu glumicu. I ne samo nju, nego sve žene koje su skupile hrabrost da progovore o ovakvim iskustvima. 
 
Zar smo toliko bešćutne jedna prema drugoj? 

“Zašto sad, nakon toliko godina”, komentar je koji se stalno ponavlja. 

Zar je bitno? Brojni su razlozi zbog kojih silovane i zlostavljane žene šute, od šoka i potisnutih osjećaja do straha da im niko neće vjerovati i razmišljanja o posljedicama…

Koji god da je razlog, Milena Radulović je danas progovorila i hvala joj na tome. Hvala joj u ime svih zlostavljanih žena. Nekima od njih ulila je hrabrost da i one progovore i pokažu prstom na zlostavljača… 

Jer, nijedna žena nije kriva za silovanje. Kriv je silovatelj. 

(PIŠE: B. B.)