Na projektu „Pristupačno web-sjedište za osobe s invaliditetom“, koji je prošle semice nagrađen kao projekt godine koji mijenja svijet, Ana Kešelj iz Dubrovnika je bila dio užeg tima.

To je projekat saradnje članova Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju ICT-AAC (Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva) i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti HAKOM. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Željka Car, a na njemu su također učestvovale dr. sc. Ivana Rašan, Matea Žilak, mag. ing. i Iva Topolovac, mag. ing. Trajao je tokom cijele 2019. Cilj je bio razviti pristupačno web-sjedište na kojem se nalaze informacije o specifičnim ponudama telekom operatera za osobe s invaliditetom, seniore te mlade. Kako bi se zamisao ostvarila, prepoznata je i nužnost povezivanja svih ključnih učesnika u ovom segmentu te su se kroz projektne aktivnosti povezali predstavnici operatora, predstavnici osoba s invaliditetom, HAKOM i FER. Organizirana su tri skupa.

Predstavnici osoba s invaliditetom iz šest udruga i jednog centra iz različitih dijelova Hrvatske su bili izuzetno važni članovi projekta, a bili su uključeni i studenti FER-a i Primijenjenog/poslovnog računarstva sa Sveučilišta u Dubrovniku. U fazama evaluacije su bili aktivno uključeni i srednjoškolci, te seniori iz Zagreba i Dubrovnika.

O njegovoj upotrebnoj vrijednosti za zajednicu govori činjenica da je dobio priznanje za „Projekt godine“ kojim se nagrađuju značajni projekti, koje odlikuje pozitivan utjecaj na društvo, najbolji rezultati te ispunjenje svih postavljenih ciljeva. Znanje koje je stjecano tokom istraživanja je uobličeno u Metodologiju za razvoj pristupačnog web-sjedišta koji se može besplatno preuzeti na Internetu, a dostupno je svima koji žele poboljšati pristupačnost mobilnih aplikacija ili razviti nove, bez barijera za korisnike.

– Čast je i privilegija biti dio tima koji se ne samo bavi zanimljivim projektima, već se bavi i podizanjem svijesti o potrebi i važnosti implementacije pristupačnih rješenja i pravima osoba s invaliditetom. Priznanje je rezultat dugogodišnjeg truda i istraživanja cijelog tima koji vodi  prof. dr. sc. Željka Car, istakla je Ana.

Iako je uspješnja mlada ćena koja ujčestvuje u brojnim projektima, Ana ne razmišlja o odlasku iz Dubrovnika.

– Možda ću otići na dodatno obrazovanje u sklopu Erasmus + projekta ili CEEPUS, ali sam sigurna da ću se uvijek vratiti doma. Poštujem mlade koji odlaze iz raznih razloga, ali ipak mislim, zapravo, nadam se, da će se većina mladih, perspektivnih i kreativnih ljudi vratiti i ostati. Sigurno da je ponekad korisno “napustiti gnijezdo”, promatrati kako funkcioniraju drugi gradovi i države. Nisam pobornik slijepog kopiranja ideja, ali zašto se ne inspirirati te implementirati nove ideje?  Ovaj grad treba mlade ljude, kaže Ana