Jedna za laku noć – razmislimo

Grupa bivših studenata, sada s uspješnim karijerama, dogovorila se za ponovni susret. Odlučili su posjetiti sada već umirovljenog profesora, koji ih je za vrijeme studija uvijek oduševljavao svojim mudrostima.

U razgovoru su se dotaknuli problema u njihovim životima, nastalih zbog stresa, neuređenih odnosa i nedostatka slobodnog vremena.

Profesor je goste ponudio vrućom čokoladom i otišao u kuhinju. Vratio se s velikom zdjelom čokolade i različitim šalicama. Jedne su bile od porculana, druge staklene i kristalne; neke od njih su izgledale vrlo dragocjeno,  a druge jeftino. Zamolio ih je da svatko od njih izabere jednu šalicu.

Kada su napunili šalice čokoladom, profesor  je kao i u studentskim vremenima počeo s razmišljanjem.

“Opazio sam, da ste najprije uzeli lijepe i skupocjene šalice, da bi na kraju ostale samo one jednostavne i jeftine. To, da za sebe želite samo najbolje, je uzrok vaših problema i stresa. Šalica iz koje pijete, ništa ne daju kvaliteti okusa čokolade. Ona je samo skuplja i ponekad skriva što u stvari pijemo. Svatko od vas se zaželio samo vruće čokolade. Niste se zaželjeli šalice. Ali ste ipak svjesno izabrali najbolju. A uskoro ćete početi upoređivati svoje s drugim šalicama. Sada prijatelji, molim, razmislite o tome. Život je kao vruća čokolada. Rad, novac i  položaj  u društvu su šalice. One su samo alat za potporu i svladavanje života. Šalica ne definira vaš  život, ne mijenja ga i nema utjecaja na njegovu kvalitetu. Usredotočavanjem samo na šalicu, nikada nećemo osjetiti okus čokolade u potpunosti, odnosno života. Zapamtite, Bog nam pripremi samo vruću čokoladu i ne bira šalice. Najsretniji ljudi ne posjeduju najbolje od svega. Oni samo naprave najbolje iz onoga, što im je na raspolaganju!”