Knjiga “Historija bosanskohercegovačkih pjesnika koji su pjevali na perzijskom jeziku” autora Elvira Musića objavljena je i na perzijskom jeziku.
Kulturne i religijske veze dvije države – Bosne i Hercegovine i Irana postoje, kako tvrdi autor, od prije dvije hiljade godina i čak i ranije.
– Istraživači, oslanjajući se na postojeće izvore, došli su do zaključka da je perzijski jezik za vrijeme osmanske vladavine i do sredine perioda vladavine Austro-Ugarske imao važnu ulogu u nastavnom planu mekteba i medresa. I posljednjih 70 godina se izučava na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kao dio Odsjeka za orijentalnu filologiju – naveo je Musić.
Predsjednik Akademije za perzijski jezik i književnost dr. Golamali Hedadadel je u predgovoru knjige naveo da se perzijski jezik može smatrati dinamičnim sistemom kulturne razmjene i kulturnog narativa, koji je imao ulogu u stvaranju i proizvodnji jedinstvenih vrednota u naučnoj, umjetničkoj, vjerskoj i drugim oblastima, a i danas je širom svijeta prisutan i utjecajan, prenosi Fena.