Doktor Zerin Alimajstorović trenutno je postdoktorant istraživač u oblasti neurologije. Tačnije, član je tima Univerziteta u Birminghamu koji radi na istraživanju uzoraka koji dovode do pojave pritiska na mozak bolesti (IIH) – idiopatska intrakranijalna hipertenzija, čiji krajnji rezultat je gubitak vida.
Međutim, kako naglašava, pandemija virusa korona umnogome je usporila i preusmjerila sva istraživanja koja nisu vezana za pronalazak vakcine, pa i istraživanja toga tima. Mnogi istraživački timovi bili su preusmjereni, počeli su monitoring o tome kako Covid utječe na bolesti koje oni inače već istražuju.
– Naš tim utvrdio je da je, tokom prvog lokdowna, zbog nemogućnosti redovnog liječenja skoro pet puta više pacijenata, u odnosu na isti period 2019., imalo težu kliničku sliku i operirani su da bi im vid bio spašen. To je indirektna posljedica pandemije na naše pacijente, kojima istraživanjem želimo pomoći – kazao je za Fenu dr. Alimajstorović.
Dodao je da je tokom godine operativni zahvat spašavanja vida tzv. cjeđenje cerebrospinalne tekućine, u periodu prije pandemije virusa korona, bio nužan za 7,6 posto pacijenata. Nakon tromjesečnog lockdowna 11,4 posto bolesnika moralo je, kako je kazao, biti podvrgnuto tom spasonosnom operativnom zahvatu.