Guld, koji živi u San Francusku, osnivač je prvog američkog brenda rakije Yebiga Prva, koju specijalno za muzičara peku u jednom selu u okolini Kraljeva

Kada je u martu 2019. godine osnovao brend, odabrao je naziv Yebiga, za koji kaže da je „neposredan koliko i rakija sama”.

„Nema ničeg pretencioznog u vezi s rakijom – to nije konjak, tu nema ničeg elitističkog – a humor je uvijek bio sastavni dio ispijanja rakije, pa sam želio to da dočaram”.

Lice sa ambalaže je pokojna baka Ljubica iz Slavonije.

„Vidio sam tu fotografiju u reportaži koju je objavio jedan hrvatski list – Ljubica je imala 90 i kusur godina i sama je pekla rakiju”, kaže Guld.

Nije stigao da upozna Ljubicu, ali je dobio saglasnost njene porodice da stavi njen lik na flašu.

On dodaje da, pošto malo ko od gostiju kalifornijskih barova zna šta je rakija, naziv i ambalaža igraju ulogu „trojanskog konja”.

„Ljudi probaju iz zezanja jer im se svidi pakovanje i više nikad ne mogu da zaborave taj ukus”, smješi se Guld.

Muzičar dobro pamti trenutak kada je prvi put probao rakiju – 1992. godine na evropskoj turneji sa bendom Faith No More, koji je magazin Rolingstoun opisao kao „najveće kontraše među rokerima”.

Svirali su u Budimpešti, a poslije koncerta je u bekstejdž „nekako dospjela” grupa momaka iz Jugoslavije i ponudila im flašu šljivovice.

„Potonja iskustva s rakijom mi kažu da je to bila neka brlja, ali mi se ukus urezao u nepca i zapamtio sam naziv tog pića”, prisjeća se Guld.

Kasnije posjete Balkanu bile su „širenje iskustva” – dunja, loza, kajsija, medovača, orahovača, klekovača…

Ipak, šljivovica mu je prirasla za srce, pa je odlučio da je pošto-poto dovede u Ameriku.

„Svaki put kada sam odlazio sa Balkana, bio sam frustriran time što nigdje nisam mogao da nađem ništa slično – bio je to dijelić života koji mi je nedostajao”, kaže Guld.

On dodaje da je ispijanje rakije, što je jedno „posebno iskustvo”, želio da podijeli sa drugim Amerikancima.