Dugotrajno i jako smijanje uzrokuje brojne fiziološke promjene u našem organizmu čime se aktivira više od tri stotine različitih mišića lica, trbuha, leđa, nogu i ruku.

Svjetski dan smijeha 1998. godine utemeljio je Indijac Madan Kataria, a obilježava se dva puta godišnje, 10. januara i prve nedjelje u maju. Cilj obilježavanja Svjetskog dana smijeha je potaknuti ljude da se što više smiju te tako uživaju u blagodatima koje smijeh donosi.

Dugotrajno i jako smijanje uzrokuje brojne fiziološke promjene u našem organizmu čime se aktivira više od tri stotine različitih mišića lica, trbuha, leđa, nogu i ruku. Disanje je duboko i ubrzano, raste frekvencija srca, povećava se opskrbljenost srca i pluća krvlju bogatom kisikom, snižavaju se krvni tlak i razina šećera u krvi te razina hormona stresa adrenalina i kortizola.

Smijeh pojačava funkciju imunološkog sustava potičući stvaranje limfocita i aktivnost stanica koje uništavaju tumorske stanice. Smijeh je i prirodni analgetik jer potiče oslobađanje endorfina, koji imaju učinak ublažavanja bolova.

Preporuka niza stručnjaka za borbu protiv stresa, kojeg donosi suvremeni način života, je upravo smijeh. Kad uzmemo u obzir karakteristike koje ga krase – besplatan je, iznimno lako dostupan i bez neželjenih učinaka – preostaje nam samo primjena u praksi!