Unutar Američkog Kapitola uslikan muškarac koji nosi duksericu sa natpisom ‘Osoblje Kampa Auschwitz’

Nakon što su pristalice Trumpa na društvenim mrežama proširili laž i teoriju zavjere o tome da su u Capitol ustvari upali pripadnici Antifašističke grupe, laž koju su proslijedili i bivša potpredsjednička kandidatkinja Sarah Palin, republikanac Alabame Mo Brooks, i Ken Paxton, državni odvjetnik u Teksasu, postavljena je slika na kojoj se unutar Capitola vidi izgrednik koji nosi duksericu na kojoj piše ‘Kamp Auschwitz’

Neidentificirani prosvjednik bio je među stotinama pristalica Donalda Trumpa koji su 7. januara upali u zgradu Kapitola, gdje su preuzeli komoru Senata i vandalizirali kongresne urede. Na slikama se jasno vidi muškarac sa bradom i crnom duksericom na kojoj se nalazi slika lubanje ispod riječi ‘Kamp Auschwitz’.

Ispod lubanje je pisalo ‘Rad oslobađa’, dok je na stražnjem dijelu dukserice, brendiranim slovima pisalo ‘Osoblje’. Natpis na dukserici odnosi se na Nacistički koncentracioni logor i centar za istrebljenje u kojem je više od 1,1 milion muškaraca, žena, i djece izgubilo svoje živote. Očito, čovjek koji je nosio duksericu nije ima problema s tim da se označi kao neko ko je ponosan na genocidni logor smrti. Slike muškarca su podijeljene širom Twittera, gdje su trenutno riječi ‘Kamp Auschwitz’ u trendu.

Direktor Evropskih medija za ljudska prava ‘ Human Rights Watch’ Andrew Stroehlein osudio je izgrednike napisavši:

“Ako jurišate na parlament sa ljudima koji nose majice ‘Kamp Auschwitz’, znate na kojoj ste strani… Ovo su lica mržnje i ekstremizma”.

Književnica Shannon Stirone opisala je prosvjednike kao Naciste, napisavši, ‘to su Nacisti. Muškarac na ovoj fotografiji nosi majicu na kojoj piše ‘Kamp Auschwitz’. Upotrijebite pravu riječ. Nacisti!’

Još jedan čovjek koji je sudjelovao u jurišu na Kapitol predstavljen je na web stranici koja otkriva poznate pojedince u neonacističkom pokretu, ukazujući na to da čovjek sa majicom ‘Kamp Auschwitz’ nije jedini koji je na protestima djelovao iz uvjerenja krajnje ekstremne desnice.