Ukoliko jedan proizvod postane simbol nekog mjesta to je zato što u sebi nosi boje, okuse, istoriju i zvukove tog mjesta.

Upravo je zvuk osnovna karakteristika škripavca, sira “koji škripi”, a čije ime dolazi od onomatopejskog glagola jer se pod zubima osjeti i čuje blago škripanje.

Ovaj sir pravljen od kravljeg mlijeka može se konzumirati odmah nakon par sati od trenutka sirenja. Sušenjem do dva mjeseca, u zavisnosti od vlažnosti zraka i vjetra, dobija se njegova suva varijanta. Tako sušen tradicionalno se stavlja i u mješavinu maslinovog i običnog ulja u kom odležava najmanje tri mjeseca. Ovako pripremljen škripavac se „ponovo rađa“ i zove se jednostavnim imenom „sir iz ulja“ te spada u lokalne delicije koje se serviraju uz kvalitetan pršut i neko od mnogobrojnih hercegovačkih vina.

Ručno obrađivan prema praksi koja se prenosi s generacije na generaciju, škripavac predstavlja specijalitet područja južne Hercegovine, a moguće ga je kupiti direktno od priozvođača na prelijepoj Trebinjskoj pijaci.

RECEPT:

PRIJESNAC:

Priprema:
Prijesnac je jedno od najlakših jela trebinjske kuhinje. Vrlo je ukusno i brzo se sprema, pa se zato često servira za večeru. Premda nema sigurnih povijesnih podataka smatra se da je ovo pravo lokalno jelo čiji je recept nastao u nastojanju da se pronađe način za korištenje lokalnog sira škripavca.

Dobro umutiti jaja i dodati izmrvljeni sir škripavac. U drugoj posudi pomiješati kiselu vodu i mlijeko i u to dodati brašno. Sjediniti obje smjese i dobro pomiješati.

Prije nego što se smjesa stavi u veću tepsiju (okruglu ili četvrtastu) podmazanu uljem, zagrije se tepsija 5 min na temperaturi od 200oC. Nakon toga smjesa se prelije u tepsiju i peče na temperaturi od 150oC.
Prijesnac se služi čim je gotov, dok je još topao.


Sastojci:
700 gr sira «škripavca
250 ml pavlake
6 jaja
8 kašika brašna (bijelog)
1dcl mlijeka
1dcl kisele vode
3 kavene kašike ulja
soli po želji