Rowan Atkinson kaže da je cenzura kulture ‘poput srednjovjekovne rulje koja traži nekoga da spali’

Glumac Rowan Atkinson, najpoznatiji po ulozi Mr. Beana, uporedio je počinitelje online cenzurisanja i otkazivanja kulture sa srednjovjekovnom ruljom koja luta ulicama tražeći nekoga, da bi ga spalila

U novom intervjuu Atkinson je ciljao platforme društvenih medija, optužujući njihove algoritme za povećani nivo polarizacije u društvu.

“Problem koji imamo na mrežama je taj što algoritam odlučuje što želimo vidjeti, a što ne, što na kraju stvara pojednostavljeni, binarni pogled na društvo. To zatim postaje slučaj, ili ste sa nama, ili protiv nas. Ako ste protiv nas, zaslužujete da budete ‘otkazani’ “, rekao je.

Govoreći za ‘Radio Times’, rekao je da ga ova i ovakva kultura čini uplašenim za budućnost slobode govora.

“Važno je da smo izloženi širokom spektru mišljenja, ali ono što imamo sada je digitalni ekvivalent srednjovjekovne rulje koja luta ulicama tražeći da spali nekoga. Tako da je zastrašujuće za svakoga tko je žrtva te rulje, i to me ispunjava strahom za budućnost”, dodao je. Atkinson je dao komentare u svom objašnjenju zašto se protivi nedavnim prijedlozima o tome da bi komedija trebala biti uključena u zakonodavstvo o “govoru mržnje”. Govoreći o uspjehu Mr. Beana, glumac je primijetio da karakter ‘zapravo ima nesrazmjerno velike sljedbenike i obožavatelje u muslimanskim zemljama, kao i mjestima sa strožijim režimima od njegovog’.

“Verbalniji komičar imao bi poteškoća sa izbjegavanjem predmeta koji vrijeđaju one koji imaju veću osjetljivost. Ali čini se da to nije problem za Mr.Beana”, dodao je. Atkinson je ranije rekao da više neće preuzimati ulogu lika. Iako je potvrdio da je u “podnožju” snimanja animiranog filma Mr. Beana, rekao je za Radio Times da ne uživa igrajući ga u živoj akcijskoj sceni.

“Lakše mi je glumiti lika vokalno nego vizuelno. Ne uživam puno glumeći ga. Težina odgovornosti nije ugodna. Smatram da je stresno i isrpljujuće i radujem se kraju”, dodao je.

Takođe u intervjuu je nagovjestio i povratak svoje, izuzetno omiljene BBC-jeve  serije među publikom, komedije Blackadder (Crna Guja). Potvrđujući da je razgovarao o novoj seriji, rekao je da se Crnoj Guji sigurno nije nemoguće vratiti nakon više od 30 godina.

“To je optimistično  toliko koliko može biti, i radije ne bih spekulisao kada bi to moglo biti”, rekao je.