Riječ je o ro-ro jedrenjaku s pet teleskopskih jarbola, sa svojih 200 metara dužine i 40 širine. To će biti najveći teretni jedrenjak na svijetu i svojevrsno čudo tehnologije. koje će uz sve nabrojano emisije štetnih plinova za vrijeme plovidbe smanjiti za čak 90 posto.

Futuristički projekt Oceanbird predstavili su ovih dana Ministarstvo transporta Švedske, Kraljevski institut tehnologije, konzultantska tvrtka SSPA i brodarska grupacija Wallenius Marine.

Kako piše na stranicama autora ovog koncepta, teretni brod duljine 200 metara i širine 40 metara moći će prijeći Atlantik za 12 dana. Sva krilna jedra visoka su 80 metara, što brodu daje visinu iznad morske linije od oko 105 metara, ali zahvaljujući teleskopskoj konstrukciji mogu se spustiti, što rezultira visinom od oko 45 metara iznad mora.

To dobro dođe kada prolazite ispod mostova ili ako površinu jedra treba smanjiti zbog jakog vjetra. Kako bi mogao ulaziti i izlaziti iz luka – i kao sigurnosna mjera – plovilo će također biti opremljeno pomoćnim motorom. Pokretan čistom energijom, naravno.

Prvo plovilo bit će teretni brod, ali koncept se može primijeniti na brodove svih vrsta, poput brodova za krstarenje.

Oceanbird će, najavljuju iz Švedske, zaploviti 2025. godine. Riječ je o ro-ro jedrenjaku s pet teleskopskih jarbola, koji će moći primiti 7.000 vozila, sa svojih 200 metara dužine i 40 širine, bit će najveći teretni jedrenjak na svijetu i svojevrsno čudo tehnologije, koje će uz sve nabrojano emisije štetnih plinova za vrijeme plovidbe smanjiti za čak 90 posto.