Promatrač ptica otkrio milion dolara vrijedne drevne Keltske zlatnike

Britanski promatrač ptica otkrio je drevne Keltske zlatnike vrijedne više od milion dolara, u jednom Engleskom selu

Lovac na blago, za kojeg je rečeno da je u svojim pedesetim godinama, šetao je svojim lokalnim područjem dok je pratio kretanje ptica, kada je naišao na milionski ulov historijskih kovanica. Odlučio je ostati anoniman, ali stvar je sigurna: svojim otkrićem zakoračio je u nevjerovatno bogatstvo, čija se vrijednost procjenjuje na 845.000 funti, što je približno 1,114 000 $.

Novčići, za koje se prvo mislilo da su proizvod starih mašina, datiraju čak 2000 godina unazad, sve do dana vođe Boudicce, koji je poveo Britansko Keltsko pleme Iceni u ustanak protiv osvajačkih snaga Rimskog carstva. U intervjuu za magazin “Lov na blago”, promatrač ptica opisao je svoj pronalazak kao ‘sumu koja mijenja život’, objašnjavajući za The New York Post:

“Te sam večeri malo promatrao ptice. Nakon što sam gledao borbu između žujki i par svraka, zagledao sam se prema dolje, i ugledao nešto kako leži dublje u oranici koja se prostirala oko ruba polja. Vidio sam odsjaj zlata i shvatio da se radi o prekrasnom Keltskom zlatu, te sam šokiran morao sjesti. Tada sam spazio drugi novčić na dva metra i odjurio kući po svoj detektor metala. Ubrzo sam shvatio da ima još blaga, i nastavio tražiti, dok je obližnji šetač psa uz osmijeh ironično dobacio: “Jeste li već našli zlato”?

Sa torbama za kupovinu, sa 1 300 zlatnika, vrijednih do 880 dolara svaki, kontaktirao je lokalnu mrtvozorničku kancelariju koja će nadgledati sljedeće korake, jer će se prema Britanskom Zakonu o blagu iz 1996 godine odlučivati hoće li on zadržati novčiće, ili će se dati vlasniku zemljišta, ili lokalnom muzeju. Prema uredniku “Potrage za blagom” Julianu Evansu-Hartu, prethodni rekord otkrića kovanica iznosio je 850, i to još 2008 godine. U ovoj fazi čini se vrlo vjerovatnim da će otkriće oboriti one na prvom mjestu.