Srednjovekovni grad Nikole Altomanovića, zidan u 14. vijeku, vrijedan je kulturno-istorijski spomenik, ali proteklih decenija nije bio prepoznat kao turistički potencijal, pa se tek posljednjih nekoliko godina zaista radi na obnovi i rekonstrukciji Starog grada.

“Pored Grada Užica, koji je do sada za rekonstrukciju Starog grada izdvojio oko 16 miliona dinara, značajnu podršku dobili smo od resornih ministarstava. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u prošloj godini izdvojilo je 22 miliona dinara za obnovu citadele, uz učešće grada od 10 miliona dinara.

Takođe, 8 miliona dinara dobijeno je prošle godine od Ministarstva kulture za konzervaciju Starog grada, a 2017. isto ministarstvo izdvojilo je 5 miliona dinara kada smo počeli konzervaciju Starog grada. Pored sredstava koje smo dobili od države, kao i sredstava koje je Grad izdvojio, prošle godine dobili smo 8 miliona dinara od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država za obnovu i rekonstrukciju Starog grada”, kaže Dragoljub Stojadinović, zamjenik gradonačelnika Užica.

Za sada je urađena konzervacija gornjeg i srednjeg grada, a završava se i konzervacija donjeg dijela Starog grada.

“Podignuta su dva sprata kule, a zbog epidemiološke situacije i vremenskih prilika nismo uspjeli da završimo sve, ali očekujemo da će kompletni radovi, odnosno krov, čelična konstrukcija i konzervacija Starog grada biti završeni do kraja maja iduće godine”, naveo je Stojadinović.

Zamjenik gradonačelnika rekao je da nakon završetka radova na projektu Starog grada, uz hidrocentralu Pod gradom i prvi arheološki park na otvorenom u Srbiji -Neolitsko naselje u Staparskoj banji očekuje da će Užice dobiti jedan zaokružen turistički potencijal i da će u narednom periodu imati više turista.

“Ono što nas ohrabruje jeste i to da je država spremna da i ubuduće ulaže u Stari grad. Ministarstvo turizma će u narednoj godini izdvojiti značajna sredstava za Užičku tvrđavu, pa očekujemo da početak radova na mostu od magistralnog puta do tvrđave Stari grad bude krajem sledeće godine.”

 

Izvor B92