Bio je to najveći krompir koji je Edhem ikada vidio. Težak 129 kilograma i 600 grama.

Kada je iz rodnog Jajca trbuhom za kruhom otišao put Slovenije, Edhem Muratović nije ni sanjao kakva ga sudbina čeka. Samo s ličnim dokumentima i nekoliko stotina eura u džepu koje je zaradio od prodaje dijela pokućstva, krenuo je na put u nepoznato. Kaže, sudbina je htjela da to bude Slovenska Bistrica, grad u istoimenoj općini na istoku Slovenije koji broji tek nešto manje od 7.000 stanovnika. Edhem se bavio poljoprivredom i od toga, kako kaže, jako pristojno živio.

Slovenija je, dodaje, uređen sistem i onaj ko želi raditi, može zaraditi. Naravno, nema tu govora o bogatstvima, ali, kaže Edhem, može se lijepo živjeti od svog rada. Kažu da hrabre prati sreća. Edhem je jedan od onih koji su se u to i sami uvjerili. U njegovom slučaju, sreća se ogleda u činjenici da je, iako to ne zna objasniti, nekim čudom uzgojio krompir težak oko 129 kilograma.

Krenuo sam da radim, kao i svakog drugog jutra. Uglavnom sadim sorte Adora i Liseta od bijelih, kao i Crvenu Kleopatru od roza sorti. Te su nekako najbolje i najprofitabilnije, a i dosta se dobro prodaju za pravljenje pomes fritesa, čipsa, kao i brojnih drugih specijaliteta koji se danas često konzumiraju, kaže Edhem. Dodaje kako firma za koju radi također izvozi krompir i u BiH.

Ispod zemlje bilo je nešto tvrdo što inače, kaže Edhem, ne bi smjelo biti, s obzirom na to da se radi o obradivoj površini o kojoj se vodi računa tokom cijele godine. Edhem je nastavio kopati i onda ugledao ogroman krompir. Prvo je  mislio da mu se pričinjava od napornog rada, potom i da se radi o neslanoj šali kolega s kojima radi, no ništa od toga. Bio je to najveći krompir koji je Edhem ikada vidio. Težak 129 kilograma i 600 grama.

U šali kaže da mora biti bosanski, jer nema drugog objašnjenja. Nisu je, priča Edhem, imali ni u Slovenskom institutu za standardizaciju. Osim čuđenja, mogli su samo registrovati ovu neobičnu pojavu.