Imaju i Bosanci svoj Aspen, više njih… Samo što se naša planinska odmarališta, nažalost, zbog nedostatka strategija za unaprijeđenje i nemuštog iskorištavanja iznimnih prirodnih blagodeti, tek trude grabiti ukorak sa već popularnim skijaškim centrima.  

Priča o „Montiju“ počinje sa odobrenjem gradnje u skladu sa zaštitom principa eko zaštićene zone kakva je Igman. Ferijalni zavod tada je izgradio hostel Feri, ali su nažalost otišli u stečaj. Po sudskoj odluci o prodaji hostela, pojavili su se zainteresirani investitori. Projekat su preuzeli domaći investitori u saradnji sa stranim partnerima iz Dubaija koji su već radili na projektima u Sarajevu.

Nakon rekonstrukcije i dogradnje nastao je hotel „Monti“. Gradili su ga domaći građevinari, a investicija od nekih 14 miliona maraka graditeljskom sektoru bila je jako značajna.

„Željeli smo pokazati da se i u pandemiji može napraviti pozitivan iskorak, da se može stvarati, graditi i zapošljavati. Zaposlili smo 50 radnika. Vrata smo otvorili prije nekoliko dana novogodišnjom ponudom i prve goste smo već primili, uz očekivanja da ćemo početi popunjavati kapacitete na način da svaki gost bude maksimalno zadovoljan“, kaže u razgovoru za portal Boljastrana.ba Emir Granov, jedan od vlasnika i voditelj projekta hotela „Monti“.

Za, primjerice, prosječnog Bosanca koji ne skija baš puno, a hoće se odmoriti na čistom zraku, Igman je prava mjera. Uz šetnju, kvalitetan san, ozonski užitak zračne banje, a uz kafu i ukusan ručak sve dolazi na svoje mjesto. Od prije nekoliko dana gosti Igmana imaju se gdje odmoriti i uživati – u Hotelu „Monti“, novom arhitektinskom izdanju sagrađenom na mjestu hostela Feri, ali evropskog dizajna i ponudom od četiri zvjezdice za sve i sva čula.

Srediti cijelo okruženje

Ono što „Monti“ definitivno izdvaja od sličnih objekata na našim planinama je izniman kvalitet zraka, netaknuto prirodno okruženje, te vrhunska opremljenost kojom su spojeni koncepti razonode i porodičnog odmora sa sportskim sadržajima.

„Hotel je zaista prilagođen potrebama svih korisnika. Tu vrijeme možete provoditi da se odmorite, a s druge strane u ovom hotelu se svaka sportska ekipa može kvalitetno pripremati. Imamo bazen od 25 metara poluolimpijskog tipa, mašine u fitness centru su najnovije generacije, imamo whirlpoole u spa centru, saune, slane sobe, ledene sobe, finske saune, turski hamam i još mnogo sadržaja“, priča nam Granov.

Saznajemo da se očekuje usvajanje regulacionog plana koji bi predviđao dodatno uređenje cijelog okruženja, ali bez ugrožavanja vrijednosti eko područja. Naime, taj plan bi omogućio izgradnju sportsko-rekreativnih terena za fudbal, tenis, odbojku, borilačke discipline, skijanje, terene za školu skijanja za djecu, te biciklističke staze, a sve sa modernom opremom.

„Mi smo spremni na novu investiciju, da izgradimo sportsko-rekreativni park i to u rangu evropskih planinskih kompleksa. Nije do nas kada će se to desiti, sačekat ćemo dozvole, a mi kao investitori smo spremni“, dodaje Granov.

Više paketa u ponudi

Uskoro se očekuje i precizno mjerenje kvalitete zraka koji je Igmanu dao ime zračne banje, tako da će i gosti „Montija“ imati priliku saznati kakav zrak udišu i na osnovu mišljenja stručnjaka saznati koliko je zapravo ovdje boravak koristan za cijeli organizam – od podizanja imuniteta, popravljanja krvne slike, oporavka pluća od zagađenosti i drugih benefita.

Koliko je poznato, ne može se naći javni i službeni podatak nijedne od institucija o tačnom sastavu kvalitete zraka na Igmanu, niti pojašnjenje o tome na koji način čini dobro organizmu. U susjedstvu, međutim, i o ovome su vodili računa. Tako je u Srbiji Balneo-klimatološki institut nekoliko banja proglasio vazdušnim, uzimajući u obzir njihova izuzetna klimatska i vazdušna svojstva.

 “Susretanje različitih vazdušnih klima, velika godišnja insolacija, izostanak aerozagađivača, visoka koncentracija jona i ozona u vazduhu, malo padavina i magle, blaga ljeta i zime, odlike su vazdušnih banja i klimatskih mjesta”, stoji u jednom tekstu Instituta o valorizaciji zračne banje.

Hotel “Monti” sprema se za novogodišnju noć, a potom će gostima ponuditi i različite pakete od specijalnih do porodičnih i poslovnih. U velikim salama organizirat će se vjenčanja, poslovni susreti, a na raspolaganju su različite kategorije moderno opremljenih soba od superior i deluxe, te prostranih apartmana. A o hrani ne treba misliti, u meniju možete birati sve od internacionalne kuhinje…