Lejla Tanović jedanaesta biciklistkinja svijeta na svjetskoj UCI ranking listi

Najbolja bh. biciklistkinja i četverostruka balkanska prvakinja Lejla Tanović nakon zadnjeg upisa bodova napredovala je na svjetskoj UCI ranking listi. Nakon napretka od tri pozicije Tanović sada zauzima 11. mjesto u konkurenciji svih biciklistkinja svijeta, javlja Fena.
Usljed pandemije koronavirusa Svjetska biciklistička organizacija donijela je odluku kojom osvojeni bodovi za UCI ranking vrijede 15 sedmica duže, odnosno za period kolika je trajala i oficijelna suspenzija od takmičenja.
– Sjajne vijesti dolaze nam pred završetak kalendarske godine, Lejla trenutno zauzima 11. mjesto na svjetskoj ranking listi. Međutim, UCI je donio odluku da se bodovi s državnih prvenstava upisuju nakon Nove godine tako da nas sigurno očekuje dodatni skok na UCI ljestvici. Radi novog pravila koje je donio UCI, kada je riječ o upisivanju bodova, Lejlin stvarni plasman i kvalitet u ovoj sezoni tek sada dolaze do izražaja. Naš cilj je plasman u top 10 na svijetu i sigurno da ćemo to postići – rekao je trener Amar Njemčević.
Tanović je ostvarila uspjeh karijere i najbolji plasman u historiji bosanskohercegovačkog biciklizma kada je ove godine osvojila osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u disciplini maraton u Turskoj.