Na pres konferenciji Vlada BPK Goražde je sumirala ostvarene rezultate u 2020 godini. U teškim vremenima našlo se prostora i za kapitalne investicije

U svom uvodnom izlaganju premijerka BPK Goražde Aida Obuća je podcrtala da je iza Vlade koju predvodi jedna od vjerovatno najizazovnijih godina u kojoj su se svi morali prilagođavati novim životnim uslovima poremećenih pojavom koronavirusa. Prema njenim riječima faktički tri četvrtine 2020 godine, više ili manje intenzivno, institucije vlasti su se bavile koronavirusom.

– Ovim putem želim se zahvaliti svim građanima, našim privrednicima, mojim saradnicima, jer smo svi zajedno sa velikom odgovornošću, poštivanjem epidemioloških mjera i iznalažaenjem adekvatnih rješenja značajno uspijeli umanjiti negativne posljedice koronavirusam držati pandemiju pod kontrolom, a opet osigurati da sistem funkcioniše, da se realizuju planirane investicije i da podržimo socijalno osjetljive kategorije, poručila je Obuća.

Premijerka je istakla kako se odgovornom politikom i velikim naporima zdravstvenih radnika uspio očuvati zdravstveni sistem i odgovoriti svim potrebama građana. Svi zahtjevi zdravstvenih institucija su od strane nadležnih institucija ispoštovani, a uspjelo se razmišljati i o kapitalnim projektima.

– Posebno nam je zadovoljstvo što uprkos pandemiji nisu zaustavljene aktivnosti na uspostavi hemodijaliznog centra u koji će biti uloženo preko milion KM. Najveći dio sredstva uložiće Vlada BPK Goražde, a posebnu zahvalnost dugujemo našim donatorima koji su nam osigurali dio sredstava neophodan za nabavku opreme.

U otežanim uslovima i sa smanjenim prihodima BPK Goražde je među prvim kantonima osigurao egzistencijalnu naknadu za nezaposlene demobilisane borce.  Pravo na ovu nadoknadu ostvarilo je 320 demobilisanih boraca i ukupno će biti utrošeno 660.000 KM. Vlada BPK Goražde pokazala je i senzibilnost za nastojanja Fondacije Istina za Goražde koja je pomagala optuženim pripadnicima Armije BiH, a nije izostalo ni redovno finansiranje 6 boračkih udruženja.

-.U ovim teškim vremenima trudili smo se biti potpuno socijalno odgovorni što dokazuje i činjenica da smo izmirili i sva socijalna davanja koja na mjesečnom nivou iznose oko 420.000 maraka. Cijenili smo da posebnu pažnju treba posvetiiti i našim penzionerima s minimalnim i licima starijim od 65 godina koji su se u vrijeme trjanja stanja prirodne nesreće našli u stanju socijalne potrebe. Za 2552 lica izdvojili smo  127.600,00 KM, navela je Obuća.

U okviru svojih mogućnosti i realizacijom mjera štednje BPK Goražde je vodio računa I o svojim privrednicima I obrtnicima. Osnovni cilj je bio da se sačuvaju radna mjesta pa su se  kroz programe subvencionirale plaće uposlenih za Uz ovo Vlada BPK Goražde je isplatila i sve poljoprivredne poticaje za prošlu godinu.

U Goraždu su posebno ponosni na saradnju sa Vladom FBiH i činjenicu da uprkos pandemiji nije zaustavljen generacijski projekat za ovaj proctor, a to je gradnja tunela. Prema mišljenju Obuće riječ je o vjerovatno najznačajnijoj poslijeratnoj investiciji koji bi značajno trebala promijeniti životne okolnosti na ovim prostorima otvarajući nove perspective, posebno za brži ekonomski razvoj. U tom pravcu Vlada BPK Goražde je prepoznala i potrebu donošenja Zakona o turizmu kako bi se u narednom periodu oživila ovu granu indusatrije za koju postoji dovoljno potencijala.

Iz svoje nadležnosti Vlada BPK je radial i na asfaltiranju regionalnih putnih pravaca. Ove godine asfaltirano je 11, 7 km..

– Svjesni da je jedan od najizraženijih problema na području općine Goražde onaj sa osiguranjem redovnog vodosnabdjevanja pitkom vodom. Iz kantonalnog budžeta izdvojit ćemo 320.000 KM za sufinansiranje rekonstrukcije potisnog cjevovoda. Uz to trudili smo se da podržimo i sve druge projekte koje su prema Vladi BPK Goražde aplicirale općine, istakla je Obuća.

Opredjeljenje Vlade, ali i Skupštine BPK Goražde je bilo da oćuvaju i sportski klubovi, te sportske aktivnosti.Tako je održana  tematska sjednica Skupštine na kojoj su usvojeni odgovarajući zaključci, a Vlada je sa 250 000 KM podržala rad sportskih klubova.

– Ovom prilikom želim se zahvaliti I našim socijalnim partnerima, sindikatima sa kojima smo imali konstruktivne razgovore I dogovore u kojima je se pokazalo puno razumijevanje prema novonastalim okolnostima. Također u ime Vlade zahvaljujem se svim našim predstavnicima u zakonodavnim tijelima FBiH koji su zajedno s Vladom FBIH još jednom uspjeli obezbijediti neophodnu grant podršku ovim prostorima. U tom pogledu veoma je važno da nastavimo graditi partnerske odnose s višim nivoima vlasti kako bi osigurali da i u narednom periodu BPK Goražde ostane jedan od prioriteta za budžetsku podršku, ali I značajniju podršku projektima koji dolaze s ovih prostora, rekla je Obuća.

Za premijerku Obuću važno je i da se nastavi briga o povratnicima u Republiku Srpsku.

– Još jednom želim istaknuti da je ovo bila godina velikih iskušenja koja su i dalje pred nama. Želim nam svima da iz proteklog perioda izvučemo pouke i da zajednički osiguramo da u 2021 godini očuvamo zdravlje naših građana, ali i da otvorimo prostor koji će osigurati da težište svih aktivnosti ne bude isključivo na podmirivanju socijalnih potreba, navela je Obuća.

Njena i želja članova Vlade BPK Goražde je da naredna godina bude sa više optimizma, da se djeca vrate u školske klupe, te da u punom kapacitetu oživi kulturne I sportske manifestacije.