Maska u historiji čovječanstva ima dugu tradiciju, pri čemu korištenje u medicinske svrhe nije igralo veliku ulogu

Jedinstveni predmeti – većinom iz zbirke Muzeja historije umjetnosti u Beču – svjedoče o historiji maski i bolesti na bečkom dvoru od 1500. do 1918. godine. U sklopu izložbe su prikazane maske za turnire, karnevalske maske, maske za vrijeme žalosti, pa i prvi dokumenti o epidemijama i vakcinama.

Iako nisu imale medicinsku funkciju, bogato ukrašene dvorske maske mogu se posmatrati kao prethodnice današnjih „modnih maski“ koje su se razvile tokom pandemije koronavirusa

Foto: KHM Museumsverband

Brojni članovi carske porodice željeli su imati svoj portret sa jednim takvim “ukrasom” na licu. U 19. vijeku austrijska carica Elisabeth Amalie Eugenie prekrivala je lice tokom ceremonija žalosti umjetnički rađenim maskama kako bi prikrila tugu i svoje lice zaštitila od znatiželjnih pogleda.

U Carskom voznom parku bečkog dvorca Schönbrunn sve do 11. aprila 2021. će biti otvorena izložba posvećena razumijevanju pandemije koronavirusa. Cilj izložbe “Preci korone” je promjena perspektive na aktuelna dešavanja oko nas.

– Pandemija koronavirusa je za sve nas neshvatljiv i neočekivan fenomen. Prije svega, jer smo zaboravili da su naši preci stotinama godina živjeli u strahu od zaraza. I oni su u borbi sa kugom, velikim boginjama, kolerom ili španskom groznicom bili suočeni sa zatvaranjem granica i mjesta za zabavu, ograničenjima trgovine, socijalnom distancom i strogim karantinom. I sve te pandemije su savladane. Način na koji su suzbijane primjenjuje se do danas – saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Foto: KHM Museumsverband