Podloga za travaricu je rakija jabukovača koja se obogaćuje sa 21 ljekovitom travom, među kojima se istaiče majčina dušica koja svojim mirisom daje posebnu notu

Ova i još nekoliko različitih vrsta voćnih rakija, prepoznatljivih pod nazivom “kozarski biser”, nastaju u preduzeću “BMB Delta” u Gradišci, a vlasnik te kompanije Branko Mijatović kaže da čuvena pića nastaju isključivo od domaćeg voća provjerenog kvaliteta. Ukusna jabukovača obogaćena sa 21 ljekovitom travom, čuvana u hrastovom buretu, mirisom i ukusom plijeni nepca ljubitelja rakije travarice širom svijeta, a zlatna medalja sa Sajma hrane i pića u Moskvi potvrda je vrhunskog kvaliteta.

Ovaj vrijedni domaćin na deset hektara uzgaja krušku, na pet hektara prostire se zasad jabuke, a osim toga uzgaja i šljivu i dunju. Količine koje ne uspiju samostalno proizvesti otkupljuju od kooperanata, uglavnom iz Potkozarja, gdje je, kaže Mijatović, voće suncem okupano, sočno i mirisno. Od 2007. godine rakiju proizvode od šljive, dunje, jabuke i kruške, a posebno je ponosan na dvije vrste travarice, bezbojnu i onu iz hrastovog bureta.

”Podloga za travaricu je rakija jabukovača koja se obogaćuje sa 21 ljekovitom travom, među kojima bih istakao majčinu dušicu koja svojim mirisom daje posebnu notu”, istakao je Mijatović za “Glas Srpske”. Sa svojim rakijama pobrao je brojne medalje, šampionske pehare i priznanja na sajmovima od Novog Sada, preko Londona, do Moskve, gdje je, osim travarice, nedavno nagrađena i dunjevača, kojoj je pripala srebrna medalja.

Za uspjeh u svakom poslu, dodao je on, znanje je temelj, a tim stručnih ljudi koji rade zajedno s njim garancija su uspjeha.

U destileriji ovog preduzeća godišnje nastaje oko 10.000 litara najukusnijih rakija. Proizvodnja rakije u porodici Mijatović tradicija je decenijama i sam Mijatović je, kaže, odrastao gledajući kako njegovi preci prave ukusnu kapljicu u tradicionalnom rakijskom kotlu. Iako su se vremena promijenila, a tehnologija napredovala, “veseli stroj” i danas u njegovom domaćinstvu koriste za proizvodnju rakije za svoje potrebe.

Ipak, onu namijenjenu tržištu i ljubiteljima kapljice širom svijeta prave u nešto modernijoj destileriji, a najbolji recept za uspjeh je spoj tradicije i tehnologije.

Za ovog mašinskog inženjera ljubav i želja su osnov za proizvodnju vrhunskih proizvoda, a spoj tradicije i nauke najbolji recept.

”Bez kvalitetnog voća ništa drugo ne vrijedi. Pažljivo biramo voće koje se sprema u kace, slijede procesi fermentacije i destilacije i na kraju dobijamo vrhunski proizvod”, rekao je Mijatović.

Kvalitet “kozarskog bisera” prepoznat je u cijelom svijetu, a osim što se prodaje na domaćem tržištu, rakija iz Potkozarja našla je svoje mjesto i na trpezama u Luksemburgu, dok je plan da se njihove rakije nađu i na ruskom tržištu.

Branko Mijatović ističe da šljivovicu uglavnom čuva u hrastovoj buradi, kao i jabukovaču i dunjevaču.

”Za razliku od tih rakija, viljamovka nikada ne odležava u hrastovom buretu, ona je i po tome specifična”, rekao je Mijatović.