Univerzitet u Zenici, povodom 20. godišnjice rada te visokoškolske ustanove, održao je iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica online svečanu akademiju, na kojoj je dodijelio priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.
Univerziteta u Zenici, odlukom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, formiran je 18. oktobra 2000. godine te je najmlađi javni univerzitet u Bosni i Hercegovini. Povodom značajne godišnjice, UNZE je dodijelio počasne doktorate (honoris causa) akademiku prof. dr. sc. Anti Markoviću, za izuzetan doprinos u području naučnog stvaralaštva te Edinu Džananoviću, poznatijem kao Edinu Karamazovu, za izuzetne doprinose u području kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Zahvalnica je dodijeljena kompaniji ArcelorMittal.
-Svečanu akademiju organiziramo u pomalo bizarnim okolnostima, s obzirom na epidemiološku situaciju pa s nama danas nisu gosti i prijatelji UNZE-a. Ipak, koristimo ovu priliku da se zahvalimo onima koji su utkali svoje karijere u stvaranje i razvoj našeg univerziteta, kao i da nagradimo najbolje studente te da dodijelimo počasne doktorate – istakao je rektor UNZE-a prof. dr. sc. Damir Kukić, prenosi Fena.