Negotinska vinarija jedna je od najzanimljivijih u Srbiji. Njihova vina su više puta nagrađivana prestižnim evropskim nagradama. Ova vrhunska vina zahvaljujući LikeStory.info mogu se probati i u BiH, jer slijedi nagradna igra

Strast, znanje i odlučnost pretočeni su u misiju koja je uspješno obavljena. Dokazalo je to i ovogodišnje Dekanter ocjenjivanje na kojem je čak pet vina iz vinarije Matalj osvojilo medalje. “Kremen kamen” i “Kaberne sovinjon” iz 2016 i 2017 godine sa ukupno 95 bodova osvojili su zlatnu medalju. Njihova vina ponijela su i tri bronzane medalje i to: Kremen i “Kaberne sovinjon” iz 2016 te “Terasu Šardone” iz 2016 i 2018..

– Pokrenula nas je ambicija da napravimo najbolje vino u Srbiji. Ideja je započela 2007. godine nakon mog završetka fakulteta jer nisam bio zadovoljan poslom u Beogradu i svim tim životnim uslovima. Odlučio sam da se vratim u Negotin gdje sam uz pomoć porodice obnovio jednu zamrlu priču o proizvodnji vina i grožđa, ispričao nam je Nikola Mladenović zvani Matalj.

Posljednje, ali i medalje osvojene prije njih pokazuju da se trud isplatio. Vinarija Matalj već se 2014. godine etablirala u svijetu kao kvalitetan proizvođač. Krenulo je sa prvim mjestima u Srbiji, da bi uskoro njihovo vino bilo proglašeno najboljim na Balkanu. Od tada se nagrade samo nižu, a Matalj je najprepoznatljiviji sa crvenim vinom “Kremen kamen”.

U vinariji Matalj se godišnje proizvede oko 100.000 boca visokokvalitetnog vina. Sa 20 hektara vinograda najveća su vinarija u negotinskom kraju, ali Nikola će Vam reći da su oni i dalje mali u odnosu na mnoge u Evropi i svijetu. Njima i nije namjera da se takmiče u količinama, zanima ih samo kvalitet koji je lakše postići i kontrolisati u ograničenoj proizvodnji.

– Naša prednost je što možemo da se bavimo i malom parcelom, čak i onom od pola hektara. Svakom grozdu se prilazi pažljivo i sa puno brige, što velike vinarije sebi ne mogu priuštiti , kaže ponosni vlasnik vinarije.

Negotinsko podneblje je pogodno za uzgajanje svih vrsta grožđa, a posebno za dobijanje vrhunskih ekstraktivnih crvenih vina. Razlog je kontinetalna klima sa vrelim ljetima, hladnim zimama, malom količinom padavina i najvećim brojem sunčanih dana u zemlji. Ova kombinacija klimatskih faktora zajedno sa pogodnim zemljištem omogućava adekvatno sazrijevanje kasnih sorti grožđa kao što su Kaberne Sovinjnon i Merlo i samim tim dobijanje veoma komleksnih i zrelih vina.

Nikola zna da su vina visokosofisticirana stvar koja zahtijeva ritam probe i degustacije za što su potrebni i određeni uslovi. Kako kod njih ništa ne može biti prosječno tako je bilo i sa ugostiteljskim objektom nastalim u sklopu vinarije. Dok vam nepce uživa u okusu vina, oči se ne mogu nadiviti pogledu koji se sa brežuljka pruža na cijeli negotinski kraj. Sam objekat je priča za sebe, prelijep u svojoj jednostavnosti, gdje je sve pažljivo posloženo na svoje mjesto. Za pristojnu cijenu ovdje se osjećate kao da sjedite u nekom elitnom svjetskom restoranu. U restoranu Matalj uz njihova vina jednostavno sebe cijenite više.

– Imamo goste iz Negotina, jer ovakav objekat je nedostajao gradu. Za nas je važno da su nas prepoznali i u drugim krajevima Srbije. Imamo organizovane grupe koje su se u ovo vrijeme pandemije okrenule domaćem turizmu, rekao nam je Nikola.

Nikola sve drži pod kontrolom i ništa ne prepušta slučaju. Tako je i sa menijem koji je prilagođen vinima tako da ovdje možete probati delicije narodne kuhinje upakovane u moderno ruho.

Od prvih ubranih grozdova do danas vinarija Matalj je sasvim sigurno izrasla u prepoznatljiv brend i tržišno konkurentnu kuću u kojoj se ubiru najbolja zrna 10 vrsta grožđa koja su razvrstana u dvije grupe sorti. Francusku, sa šardoneom, sovinjonom, merloom, kaberneom, te onu lokalnu sa: crnom tamjanikom, začinkom, prokupcem i kadarkom. Iza očuvanja autohtonosti je veliki broj koraka po negotinskom kraju i razgovora sa starijima koji poznaju vina, pa čak i ono “junačko” koje je pio Hajduk Veljko. Zato je Matalj rezervisan za vinske sladokusce.