Vojina je oduvijek krasilo dobročinstvo, razumijevanje i humanost, koju je naslijedio od roditelja. Postao je prepoznatljiv po tome što je  pomagao socijalno ugroženim gradjanima, učestvovao u brojnim seoskim akcijama, dijelio materijal za kuće, vodovode, puteve.

Kuća koja se okreće. Mogućeje, pokazao je to sedamdesetogodišnji privatni preduzetnik u penziji Vojin Kusić iz Srpca. Uskoro će useliti u svoju čudnovatu kuću koja ima sve, u prizemlju sobe, dnevni boravak, terpezarija, na gornjem spratu još dvije prostorije. ZDo useljenja ostale su da se dotjeraju još samo neke sitnice.

Nije to obična kuća, radi se o gradjevini sa 120 metara kvadratnih korisne površine, koja se okreće oko svoje ose i predstavlja pravu atrakciju.  

“Sve sam zamislio u svojoj glavi i prije nekoliko godina počeo sa izgradnjom. Svaki slobodan trenutak, čak i noću,  koristio sam da osmišljavam i realizujem ovaj projekat. Valjalo je nabaviti potreban materijal, uglavnom drvo, mjeriti, rezati, ugradjivati. Samo tamo gdje je bilo neizbježno upotrebljavao sam beton i željezo. I evo, hvala Bogu, preostali su još samo sitniji unutrašnji zanatski radovi i kuća će biti u funkciji“, s oduševljenjem kaže Vojin.

Objekat se nalazi na šestougaonom temelju sa dvanaest valjaka iz starog vojnog transportera. Tu su ležajevi i zupčanici, sa motorom velike snage sa reduktorom brzine.

Platforma može bez problema izdržati teret od 20 tona, ali za sada kuća je teška oko šest, a sa završetkom  iznosiće oko sedam tona.

Žao mu je što neće uspjeti podići i vjetrenjaču, mada je nabavio glavni stub i dio materijala, jer bi ona upotpunila ambijent i uživanje.

Vojin Kusić je po mnogo čemu izuzetna ličnost. Bavio se različitim djelatnostima. Od djetinjstva se bavio raznim poslovima, ništa mu nije bilo teško raditi, pa ni oranje sa volovima. Počeo je od vozača, pa autoprevoznika, da bi još 1983. godine medju prvima u srbačkoj opštini, a možda i šire, osnovao vlastitu firmu „Plasteks“.

Valjalo je imati dosta hrabrosti  i snalažljivosti pa tada, u vrijeme socijalizma, kada se sa podozrenjem gledalo na privatnu inicijativu, početi sa privatlukom.

Izvor: RTV BN